Algelampen giver hyggebelysning


Planteverdenens fotosyntese er den ny økoenergi
Naturen viser gerne vejen, hvis mennesket ellers gider følge efter. Det er en af de grundlæggende ideer bag biomimetik. Mulighederne for at udnytte naturens uendelige udviklingsafdeling har aldrig været større end nu. Det tegner til at blive et af fremtidens helt store forretningsområder, og en af grundstenene hedder kunstig fotosyntese. Hvis man ikke kan vente på, at mennesket kommer helt op i omdrejninger på den front, kan man naturligvis bare udnytte naturen, i stedet for at efterligne den.

Det har den britiske designer Mike Thompson gjort. Hans seneste design, Latro, er baseret på Stanford seneste resultater indenfor alternativ energi. Det er nemlig lykkedes biologer og bioingeniører fra Stanford, at udvinde elektricitet direkte fra algers fotosyntese. Ved at indsætte en meget skarp guldtråd i nanostørrelse i cellemembranen på en algecelle, har man udvundet ganske små mængder strøm.

Stanfordfolkenenes opdagelse har Mike Thompsom brygget videre på i hovedet, og på papir. Hans fremtidsvision lyder ganske plausibel. I fremtiden vil teknologiske landvindinger gøre det muligt, at anvende alger som kraftværk i eksempelvis lamper.

Alger har en rigtig stor fordel over for andre planter. De vokser utroligt hurtigt, og forbruger store mængder CO2 i forløbet. Når algerne er ved at være udtjente kan de indgå andre steder i fremtidens forsyningspuslespil. Eksempelvis som biodiesel, eller biomasse til forbrænding.

Man skal dog desværre ikke regne med at få en algelampe hjem at hænge på terrassen denne sommer. For at udvinde nok energi til at drive en lampe, kræves en del udvikling af teknologien. Mike Thompsons bud er 2035, men med den fart udviklingen skyder lige pt. kunne det sagtens blive tidligere. Med mindre al olien i den mexicanske golf skal bruges først… Naturligvis.

Kan du li hvad du læser?