Alt afhænger af tungen, der ser


Ny teknologi vil kilde på blindes tunger, og derved få dem til at se


Folk, der mister synet, oplever angiveligt en forstærkning af deres øvrige sanser. Det hjælper dem eksempelvis med at navigere rundt i bymiljøer, kun med hjælp fra en stok. Hørelse og lugtesans giver således en ekstra dimension, men det kan dårligt sidestilles med at kunne se. Nu vil et hold ingeniører, fra Wisconsin-firmaet Wicab Inc., give blinde mulighed for at se med tungen.

Et lille apparat, kaldet BrainPort Vision Device, omsætter billeder til elektriske signaler, der bliver påført tungen via en lille slikkepind. Signalerne tegner simpelthen billeder på tungen med hundredvis af pixels, så der kan komme en del detaljer med. Følelsen skulle være i stil med at drikke en kulsyreholdig læskedrik.

Synet består i virkeligheden af to sensorer (øjnene), og en computer til at behandle data (hjernen). Hvis de to sensorer er sat ud af spillet, kan man bruge en anden af kroppens sensorer. I dette tilfælde er det altså tungen. Hjernen kan så trænes op til at afkode signalerne, og behandle dem, så man får en fornemmelse af, at kunne se.

Systemet er ikke super hurtigt, men det er tilstrækkeligt detaljeret til, at man eksempelvis kan spille lidt bold, finde en kaffekop på et bord, og den slags dagligdags sysler, der gør livet en hel del lettere for folk, der ikke kan se.

BrainPort Vision Device har endnu ikke været forbi de amerikanske sundhedsmyndigheder, og kan derfor ikke købes. Til gengæld laver firmaet bag stadig masser af forsøg, og man håber at kunne sælge apparatet ‘nær fremtid’.

Se video af apparatet efter klippet

BrainPort Vision Technology via MedGadget

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xNkw28fz9u0[/youtube]

Kan du li hvad du læser?