Bilmåtter af kokos


Kokosnødder afløser polyester i bilmåtter

090107_kokos-l.jpg

At nød lærer nøgen kvinde at spinde har de fleste nok hørt. Men at nød også skulle lære fattig farmer at lave bil interiør af kokosnødder, kommer måske som en overraskelse. Ikke desto mindre er det resultatet af et projekt ved Baylor University i Texas.

Den store nød, der er så svær at knække, findes i rige mængder i lande tæt på ækvator, hvilket gør dem til en vigtig kilde til liv i fattige egne. Desværre er der ikke mange penge i at producere kokosnødder til fødevaremarkedet. Nøddens skal er til gengæld rig på stærke plantefibre, som anvendes i eksempelvis tovværk.

Polyesterfibre bliver i vid udstrækning fremstillet af kemikalier eller syntetiske materialer. De har en høj brudstyrke og er meget slidstærke, en sammensætning der gør dem velegnede til mange formål, deriblandt ligeledes tovværk, samt måtter til biler. Derimod er polyester ikke specielt miljøvenligt.

Vejen til succes for kokosnødfarmerne er altså brolagt med plantefibre. Kokosnødfibre skal bruges som erstatning for polyesterfibre i et formpresset kompositmateriale. På Baylor University mener man, at kokosfibrene er lige så stærke som, hvis ikke endnu stærkere end, polyesterfibre i denne sammenhæng.

Det nye anvendelsesområde ventes at tredoble prisen på en kokosnød, så den kommer op på cirka 30 cent. Tredoblingen vil på den måde give et betydeligt økonomisk løft til verdens mange millioner kokosnødfarmere.

Endnu mangler vi at se resultatet. Det er også svært at sige om måtterne vil fylde bilen med en sødlig, lettere kvalm lugt af kokos, som mange, der var unge i firserne og halvfemserne, måske vil erindre i form af en for perioden kendetegnende rom…

Baylor University via Newswise

Kan du li hvad du læser?