Byggeri i skyen


Dette blogindlæg har tidligere været bragt i Carl Ras magasinet

Det digitale byggeri er på vej, men hvad betyder det egentlig?

Digitalisering sætter i disse år sit præg overalt. Især i det offentlige, hvor digitaliseringsstrategier og selvbetjeningsløsninger skyder op som ukrudt på en forårsdag. Selvom den digitale tinglysning – sammen med en lag række af SKATs onlinetjenester – lader meget tilbage at ønske, er vi utvivlsomt på vej mod en verden hvor det skal være lette at gå fra tanke til handling. Og i processen indhente de nødvendige tilladelser. Alt det er lige om hjørnet. Men vi skal længere ind. For hvordan ser den digitale teknologi ud inden i byggeriet?

Fremtidens byggeri er nødt til at understøtte den massive informationsteknologiske udvikling vi gennemgår i disse år. Det er svært at forudsige præcist hvilke teknologier, der skal passes ind i et byggeri, der påbegyndes i dag. Når den sidste sten er lagt, er der kommet en ny generation af fladskærme, computere, køkkenmaskiner og meget andet.

Der er nogle klare tendenser, som man kan tage med sig ind i processen, så man er nogenlunde fremtidssikret.

Først og fremmest trækker vi kabler som aldrig før. På trods af ny, trådløse, standarder, bevæger brugen af båndbredde sig så hurtigt, at det smarteste afgjort vil være, at forbinde alle faste installationer, som spillekonsoller, tv-apparater og køkkenbordscomputere med netværkskabler. Vi vil gerne have internetbaseret indhold i HD, og der kan et trådløst netværk hurtigt komme til kort hvis der er mange enheder på det. Og det er der.

Vi skal nemlig også til at tænke på at integrere de trådløse netværk i den måde vi bygger på. Smartphones, tablet-computere, bærbare, spillekonsoller, ovne, køleskabe, badevægte… Alt skal på nettet. Derfor bør man overveje om man kan lave vægge, der dæmper støj, men som lader trådløse signaler trænge let igennem. Eller om man skal trække kabler, så de trådløse hot spots bliver lettere at sætte op. Måske skal man kigge på, om man ved at gentænke bygningens grundplan, kan understøtte de trådløse bølger bedst muligt.

Hvis man kigger mod nogle af de helt nye kontor- og undervisningsbyggerier i Danmark, så sigter de i høj grad mod at lette overgangen mellem fysisk og virtuelt samarbejde. Gode eksempler på udviklingen er Vestas’ nye hovedkvarter i Aarhus, samt Bestsellers kommende domicil på havnen i Aarhus.

Begge byggerier gør brug af en række interaktive og digitale installationer, samt en en digital infrastruktur, der gør byggerierne enormt fleksible, og lette at flytte rundt i.

Ingeniørvirksomheden Rambøll fik får et par år siden nyt domicil i Ørestaden. Her bruger de blandt andet iPads som skilte på alle møderum. Det giver en stor fleksibilitet i forhold til planlægning og opdatering af mødeaktiviteter. Men det stiller eksempelvis også krav til at det trådløse netværk altid fungerer. I sagens natur er det ikke op til dem der bygger huset, at sikre det trådløse netværks tilgængelighed, men man bliver nok fremover mere værd, hvis man er god til at understøtte de nye byggeriers digitale infrastruktur.

I det digitale byggeri er det ikke kun underholdning, der er i fokus. Fjernaflæsning af målerdata, er ved at være standard. Det næste bliver realtidsovervågning af de enkelte stationer på nettet. På Fjernvarmenettet kan det være hver enkelt radiator og termostat. For vand hver enkelt hane, og for el er det hvert enkelt apparat, der er tilsluttet. Fra fladskærm til elpære.

Det giver enorme fordele i forhold til at optimere husstandens eller virksomhedens forbrug. Både forbruger og forsyningsselskab får adgang til data i realtid. Man kan lynhurtigt spotte anormaliteter, og gøre noget ved dem. Det bliver endda muligt at tilrettelægge store dele af sit forbrug, til de tidspunkter af døgnet hvor det er billigst.

Helt grundlæggende kalder man teknologien for smart grid. Det er et begreb der dækker over næste generations forsyningsnetværk. Det konstante flow af målerdata giver både forbrugere og forsyningsselskaber mulighed for, at overvåge og tilrettelægge energiforbruget i byområder, og helt ned på husstandsniveau. Her i Danmark kan man blandt andet stifte bekendtskab med smart grid teknologi gennem energiselskabet Seas NVE, der samarbejder med danske Greenwave Reality om at levere målerudstyr og infrastruktur, som gør det nemt at visualisere bygninger strømforbrug.

Mange af de teknologier, der er på vej ind i vores hverdag tager udgangspunkt i internettet. Ukompliceret tilgang til underholdning, samarbejde over afstand og på tværs af landegrænser, informationssøgning, og opretholdelse af sociale relationer. Facebook-generationen, eller Web 2.0-generationen, der vokser op nu, vil være vant til, at være forbundet til deres venner, såvel som deres hjem eller arbejdsplads på en række forskellige måder. De er altid online, og de forventer at have alverdens information til rådighed. Hele tiden.

Derfor er fremtidens byggeri digitalt. Det skal ikke bare understøtte at beboere og brugere er på nettet, det skal i høj grad selv være tilgængeligt på nettet.

Kan du li hvad du læser?