Demolition Bot gør livet i krigszoner mere sikkert


Kamprobotproducenten iRobot er klar med en hjælper til ingeniørsoldaten
Vejsidebomber, landminer og mange andre forhindringer, er hverdag i Afghanistan og Irak. Indtil videre har en række forskellige bomberydningsrobotter været i aktion hos amerikanske og engelske styrker. Det er robotter, som er i familie med vores egen darling Rullemarie. Men Rullemaries artsfæller har det problem, at de skal helt tæt på IED’erne for at uskadeliggøre dem. Et nyt våbensystem baner vejen for hurtig rydning, og mere effektiv indsats.

APOBS er navnet på den moderne ingeniørsoldats bedste ven. Forkortelsen dækker over Anti-Personnel Obstacle Breaching System. Som navnet antyder, er der tale om et våben, der rydder forhindringer, der er opstillet for at hindre soldater til fods i at rykke frem. Systemet er monteret på en iRobot 710 Warrior.

Selve våbnet minder i dets funktion mest om en traditionel rørladning. Det er dem de bruger i starten af Saving Private Ryan, til at rydde pigtråd på stranden. I sammenligning med de tunge rørformede ladninger, som man selv skal samle helt tæt på forhindringerne, har APOBS en klar fordel. Først og fremmest er den fjernstyret. Dernæst rydder den en langt længere vej for soldaterne.

Ved hjælp af en raket skyder APOBS en 45 meter lang sprængsnor ind over den vej, der skal ryddes. Når raketten lander, og sprængsnoren ligger henover forhindringerne, detonerer den. Herved ryddes en 45 meter lang og 0,6 meter bred passage. Hele operationen tager under et minut.

Den helt store fordel ved systemet er, at eventuelle IED’er i umiddelbar nærhed af sprængsnoren også vil detonere. Således skulle soldaterne være i relativ sikkerhed, mens de passerer de 45 meter nyjævnet sti.

iRobot via IEEE Spectrum

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=A3jab7rnIL0[/youtube]

Kan du li hvad du læser?