Den anden vej til kunstig intelligens


Om bare ti år vil det være muligt at splitte menneskehjernen op
Når kunstig hukommelse udgør så stort et interessefelt for forskere, så skyldes det naturligvis lige dele fascination, undren og potentiel dovenskab. Man udvikler AI, så kunstige intelligenser kan overtage trivielle menneskelige jobs. Inden man kommer dertil, skal man naturligvis først finde ud af, hvordan hjernen fungerer. En viden som – ifølge en af de helt store kanoner indenfor fremtidsforudsigelser – er nær.

I bogen “The Singularity is Near” beskriver opfinder og futurist Ray Kurzweil, hvordan sammensmeltningen mellem menneske og maskine er tættere på, end man skulle tro. Singularity-bogen er tung læsning. Bogen, der er udgivet i 2005, er en opdatering af to tidligere bøger fra 1987 og 1999. Og noget kunne tyde på, at en ny udgivelse er på vej.

Kurzweil, der på gal/genial-skalaen rangerer et sted mellem Doc Brown og Sheldon Cooper, trådte frem på sidste weekends Singularity Summit. Her fortalte han at man, efter hans bedste overbevisning, vil være i stand til at foretage reverse engineering på menneskehjernen. Med andre ord kan man skille hjernen ad, stykke for stykke, og afkode hvordan den fungere. Herefter skulle det – i teorien – være en smal sag at kopiere naturen.

Forudsigelsen passer nogenlunde med Kurzweils påstand i Singularity om, at computere i 2020 vil være lige så kraftige som menneskehjernen. Ideen om at lave reverse engineering viser meget godt hvor langt man er med forskningen på området i dag. Kurzweil rammer dog ikke altid plet.

Ifølge 2005-udgivelsen skulle vi i dag være udstyret med mobiltelefoner integreret i vores tøj, som ville kunne projicere lyd direkte ind i øregangen… Man kan se en længere liste over bogens forudsigelser på Wikipedia. Derudover kan man vist bare glæde sig over, at det ikke – kun – er gale forskere, der styrer verden.

Kan du li hvad du læser?