Er brugerbetalt journalistik vejen frem? 1


Ny hjemmeside laver dine nyheder på bestilling


Findes der historier derude, som du ved, er interessante, men som ingen medier dækker? Hvad siger du til, selv at betale en journalist for at gøre det beskidte arbejde, og grave det snavs frem, som du gerne vil læse om? Global for med er en hjemmeside, der behandler de historier deres læsere ønsker – og betaler for.

Ideen er relativt simpel. Der er et emne som du, og måske mange andre gerne vil vide mere om. På hjemmesiden foreslår du et emne, og hvis der interesse blandt tilstrækkeligt mange andre brugere (og ikke mindst penge), går Global for me videre med sagen.

Nymodens journalistik er som bekendt præget af to ting. Den første er skandaler, for de sælger mange blade, og så er substansen nogle gange mindre vigtig. Den anden er kendte mennesker. Folk, der primært er kendte fordi journalisterne skal have noget at skrive om. Og det må selvfølgelig ikke være for intellektuelt udfordrende, for så risikerer man bare, at læserne hiver et Anders And blad frem i stedet for avisen.

Nu er det bare ikke alle mennesker, der interesser sig for Anni og Erik. Til dem findes der nu en mulighed for at vælge historierne selv. Og umiddelbart kunne det godt blive en succes. Der findes masser af freelance journalister over hele kloden, der altid er glade for en god historie.

Historierne på siden spænder vidt. Alt fra pavens besøg i Jerusalem, over multietnicitet i Italien, til et forsøg på at opklare hvor Osama bin Laden egentlig opholder sig. Siden bliver drevet af britiske Global Radio News, og har således mulighed for at opdrive historier over hele verden.

Om det er nok til at holde siden i luften vil vise sig. God journalistik er bestemt ikke gratis (hvilket måske kan forklare den dalende kvalitet i disse tider). Derfor er det ekstra vigtigt for siden at få en fast læserskare, der er villig til at donere lidt for at holde nyhedsstrømmen løbende.

Global for me via TechCrunch

Kan du li hvad du læser?

One thought on “Er brugerbetalt journalistik vejen frem?

  • S. Møller

    Konceptet lyder til at være fuldstændig det samme som amerikanske Spot.Us, der vist var først med ideen. Til forskel fra GlobalFM er Spot.Us dog en non-profit-organisation og prøver ikke at kommercialisere hele processen. Lyder lidt mere sympatisk.

Comments are closed.