Gammelt nyt på nettet


Danmarks mest citerede fagblad lægger sin historie online
Strømmen af nyheder har aldrig været større end den er nu. Det skyldes ikke blot, at vi med internettet har fået en fantastisk mulighed for at dele vores viden, men også at ting, der for bare ti år siden dårligt nok kvalificerede sig til en plads i TV-Avisen klokken 21, pludselig er blevet såkaldt Breaking News. Derudover har det såkaldte gossip-stof løftet sig fra ugebladenes kulørte spalter til åbenbart at være rigtige nyheder. Et sted man dog endnu kan være relativt i fred for de større nyhedsmediers trivialiteter, er fagbladene.

Her på redaktionen har vi af og til fornøjelsen at se os citeret i et af Danmarks største fagblade, Ingeniøren. Derfor var det en stor fornøjelse, at påsken bød på en digital udgave af den allerførste udgave af bladet. Året var 1892, og Dansk Ingeniørforening var netop stiftet få måneder tidligere, da første nummer af Ingeniøren kom på gaden lørdag den 2. juli.

Bladet bragte blandt andet historien om en dampkedeleksplosion på Helsingørgadens Sukkerraffinaderi. Til forskel fra hvad der ellers måtte have været af nyhedsdækning om eksplosionen den 18. maj 1892, er Ingeniørens historie spækket med tal og fakta om kedlens dimensioner, belastninger og så videre. Et andet nummer af bladet, fra 1896, beretter om den første bil, der kom til Danmark.

Genudgivelsen af bladet er en del af Ingeniørens digitaliseringsprojekt, der stiler mod at gøre hele bagkataloget tilgængeligt på nettet. Desværre er sådan en projekt ikke gratis, og udgivelsen går derfor ret langsomt. Ingeniøren søger pt. sponsorer og samarbejdspartnere til projektet.

For de teknologi- og historieinteresserede er der tale om en veritabel guldgrube af teknisk viden. Tag et kig på de to udgaver, der allerede nu ligger på nettet her og her

Ingeniøren

Kan du li hvad du læser?