Hackerkollektiver former fremtiden


Udvikling er ikke kun noget der sker bag lukkede døre. Prototypefremstillingen rykker stille og roligt ud af R&D afdelingerne, og ind i mere eller mindre offentligt tilgængelige rum, de såkaldte hackerspaces. Hacker space er et sted, hvor man kan komme og nørkle med primært elektronik og software. Nogle steder giver dog mulighed for mere avanceret prototypebygning.

Hackerspace er et sted hvor kreative, fantasifulde og legesyge mennesker kan mødes, og lave ting. Og der er nærmest ingen grænser for, hvad man kan fremstille. Det handler ikke om ondsindet overtagelse af Pentagons systemer, eller indbrud i din netbank. Hacking er en disciplin, hvor det handler om at tage kendte teknologier, og bruge dem i nye sammenhænge. Eksempelvis vaskemaskinen på Twitter.

Moderne hackerkollektiver udspringer ofte i krydsfeltet mellem kreativt orienterede folk, med en aktivistisk tilgang til tingene, open source entusiaster,og folk med stor faglig indsigt og viden (ikke at nogen af dem er gensidigt udelukkende).

Fælles for langt de fleste hackerkollektiver er, at de består af folk med masser af forskellige baggrunde. Fra ingeniører, over programmører, til elektronikmekanikere, snedkere, skræddere, designere, kunstnere… Stort set alt. Og netop her sker de spændende ting. For hvad sker der, når man kombinerer de forskellige faggrupper i et uformelt miljø uden grænser?

Først og fremmest bliver der eksperimenteret. Det kan være møbler kombineret med mikrochips, apparater der forbinder hjemmets installationer med internettet, og rigtig meget andet.

I New York bydelen Brooklyn ligger hackerkollektivet NYC Resistor, hvorfra firmaet Makerbot Industries udspringer. NYC Resistor investerede for et par år siden i en laserskærer. Den udnyttede nogle af de driftige unge mennesker, der var tilknyttet værkstedet, til at fremstille dele til 3D printer. Makerbot, som den kom til at hedde, er baseret på open source projektet RepRap. I dag er folkene bag Makerbot stadig tilknyttet NYC Resistor, men med en selvstændig business case.

Samme historie kan man fortælle om online præsentationsprogrammet Prezi. Prezi startede sit liv i det Deutsche Telekom-støttede Kitchen Budapest i Ungarn. Sidste år gik folkene bag Prezi solo, og har siden levet af at udvikle, og drive værktøjet på nettet.

Open source hardware interfacet Arduino har det enormt let, at lave kobling mellem en computer, og alle mulige former for apparater. At hacking er blevet relativt nemt, og ikke mindst stuerent, viser en konkurrence, der tidligere på ugen blev afgjort på fagbladet Ingeniørens hjemmeside, ing.dk.

Danske hackerspaces er en relativt ny opfindelse. I København kan man finde Labitat, og i Århus er man netop ved at etablere Hack Århus. Der er altså også mulighed for danskere med en god idé, at få en omgang kompetent sparring, og hjælp af nogle flinke eksperter.

Kan du li hvad du læser?