Ildelugtende hjelm varsler udskiftining 1


Nyttig lugt afslører når cykelhjelmen er for gammel
Ville du skifte din cykelhjelm ud, hvis den lugtede af prut? De fleste ville i hvert fald nok overveje det. Cykelhjelme er ikke udstyret med udløbsdatoer, og i princippet kunne en hjelm sagtens holde i evigheder. I praksis er det dog en anden sag. Desværre kan det være svart at afgøre, hvornår æggeskallen er moden til pensionering.

En hjelm må ikke have ret dybe ridser eller skrammer. En enkelt dyb ridse i yderskallen kan være nok til at hjelmen flækker i stedet for at tage af for et eventuelt stød. Den slags vil man naturligvis ikke risikere. Desværre kan det være utroligt svært at spotte hvornår ridserne er så store, at det bliver problematisk. For at komme omkring det problem, har tyske udviklere fra Fraunhofer udviklet lugtehjelmen.

Til formålet har man udviklet en type plastic, der begynder at lugte hvis hjelmen udvikler revner. Små kapsler på mellem 1 og 50 mikrometer, fyldt med stinkende olier indlejres i hjelmens yderste skal. Yderskallens holdbarhed svarer til en helt almindelig hjelms. Udover at sikre rettidig udskiftning af en defekt snublekyse, sikrer lugtalarmen også, at man ikke skifter en velfungerende hjelm ud.

Cykelhjelme er dog ikke det eneste produkt, der kan bruge en lugtalarm. Andre oplagte anvendelser kunne være dæk, både på biler og cykler. Man kunne også forestille sig møbler. En stol, der advarer med lugt, før den falder sammen, ville være ganske fortrinligt. Derimod ville det nok ikke fungere så godt eksempelvis sko, hvor man nemt kunne komme til at tage fejl…

Fraunhofer via PhysOrg

Kan du li hvad du læser?

One thought on “Ildelugtende hjelm varsler udskiftining

Comments are closed.