Japan bygger femtegenerations kampfly 1


En konkurrent til den amerikanske F22 Raptor kan være på vej


Det danske folkestyre skal snart beslutte hvilket kampfly, der skal være nationens jernnæve mod Uvelkomne Flyvende Opponenter. Tre spillere er med i opløbet. Den svenske JAS Gripen, det amerikanske F/A 18, samt favoritten, den ligeledes amerikanske F35 Joint Strike Fighter. Men der findes andre interessante fly derude.

Et af dem er amerikanernes F22 Raptor. Et fly, der er så avanceret, at den amerikanske kongres har forbudt salg til selv landets nærmeste allierede. Det har fået Japan til at lave sit eget fly.

Shinshin ATD-X kalder Mitsubishi, og det japanske forsvarsministeriums udviklingsinstitut, deres fly. ATD er en forkortelse for det temmelig selvsikre navn, Advanced Technology Demonstrator. Flyet har stealth-egenskaber, så det på en rader ligner en mindre fugl. Radarsignaturen blev testet i Frankrig i 2007.

Fremdriften skabes af to jetmotorer, som kan drejes for øget manøvredygtighed. Indtil videre er det småt med yderligere detaljer. For selvom det allerede nu hyldes som et af verdens mest avancerede, har det udelukkende været i luften som fjernstyret model på en femtedel af den tiltænkte størrelse.

Flyet blev forsinket, da den japanske regering i 2008 besluttede sig for at skære ned på forsvarsbudgetterne. Udviklingen er dog stadig i gang, og man forventer at kunne prøveflyve Shinshin, der i øvrigt betyder noget i retning af “Ens sind”, i 2014.

Det bliver japans første kampfly siden 2. Verdenskrig, hvor Mitsubishis Zero, blev bredt anerkendt som et af krigens bedste fly overhovedet.

Flere billeder, samt video, efter klippet

FlightGlobal og Defense Aviation

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=495b5SVXJUA&feature=player_embedded[/youtube]

Kan du li hvad du læser?

One thought on “Japan bygger femtegenerations kampfly

Comments are closed.