Kunstig intelligens kommer nærmere


Ny computersimulering giver viden om hjernen


I sidste uge afholdtes den årlige supercomputerkonference i Portland, Oregon. Normalt er det en lidt langhåret affære, der handler om petaflops, fantastiske simulationer, og hvis supercomputer der kan tæve verdensmesteren i skak. I år var det faktisk ikke meget anderledes. Men i stedet for de sædvanlige simulationer af atomsprængninger, og nedbrydning af DNA-strenge, kunne IBM præsentere noget ret banebrydende.

Big Blue, havde nemlig medbragt data fra den hidtil største hjernesimulation, der nogensinde er udført. Indtil nu har hjernesimulationer været ret begrænsede. Man har tidligere kunnet efterligne hjerner i en størrelsesorden, der svarer til en mus’ eller rottes.

Hjernens størrelse måles blandt andet på antallet af neuroner og synapser . Synapser er groft sagt en slags transportkanal, der sender signaler, fra eksempelvis berøring, til forskellige nerveceller. IBM’s seneste samling af imaginære neuroner og synapser, var større end en kattehjernes.

Umiddelbart en imponerende bedrift, og perspektiverne rækker en del længere, end til leg med digitale garnnøgler. Målet er dels at kunne efterligne menneskehjernen. Det er vigtigt for at opnå en bedre forståelse af, hvordan vores egen supercomputer udfører avancerede beregninger, multitasker, og laver ræsonnementer.

Den anden anvendelse er måske en smule mere kontroversiel. Den sigter nemlig mod skabelsen af kunstig intelligens. Projektet er støttet af det amerikanske forsvars udviklingsorganisation, DARPA. En kunstig hjerne, udviklet af militæret, med forbindelse til internettet? Det lugter lidt af Skynet!

IEEE Spectrum

Kan du li hvad du læser?