LC Ekstra: Nogle gange er det okay at være firkantet 1


Professorterningen, Rubik’s Cube, fylder rundt
For at se frem i tiden, må man nogle gange se tilbage. Faktisk så langt, at pigerne gik i pastelfarvede gamacher, drengene var helt tossede med Levi’s cowboybukser, og vi levede i troen om, at George Michael var heteroseksuel. Det var de glade 80’ere.

I starten det årti skete der nemlig noget, som den dag i dag inspirerer og ikke mindst forundrer de fleste mennesker. En intellektuel udfordring, der består af ni felter i seks forskellige farver, og strækker sig over 261 lysår: Rubik’s Cube, eller professorterningen som den kaldes på dansk. Reglerne er lige til: Terningen er løst, når alle felter på hver side har samme farve.

Designet af den ungarske skulptør og professor i arkitektur Ernö Rubik i 1974. Han levede den, som et undervisningsredskab til at hjælpe hans studerende til en bedre forståelse af 3D objekter. Oprindeligt kaldte Rubik den for “Magic Cube” men navnet blev ændret til Rubik’s Cube, da det amerikanske legetøjsfirma Ideal Toys begyndte at producere den i 1980. Der er i dag solgt over 350 millioner Rubik’s Cubes på verdensplan.

Der er i løbet af årene blevet afholdt talrige konkurrencer i speedcubing, hvor det går ud på at løse terningen på kortest mulig tid. Den mest anvendte metode til dette er en såkaldt “layer by layer” metode, opfundet af Jessica Fridrich, der er professor i elektronik og datalogi ved universitetet i Binghamton. De bedste cubere løser terningen på under ti sekunder ved hjælp af denne metode.

Selvom udenforstående individer ikke kan forstå, hvad er fasinerende ved at løse det samme problem igen og igen, har speedcubere en stor passion for at slå deres egne, personlige rekorder, og ikke mindst andre cubere’s tider.

Det er i denne tid 30 år siden, at dette stykke ingeniørkunst kom til verden, og professorterningen er stadig lige så fascinerede som dengang.

Tillykke med de 30! Længe leve Rubik’s Cube!

Denne LC ekstra er forfattet af LabConfidentials gode ven og trofaste læser, Brian Vestergaard Danielsen, der er en af Danmarks bedste speedcubere.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SHZ9fsusMGc[/youtube]

Kan du li hvad du læser?

One thought on “LC Ekstra: Nogle gange er det okay at være firkantet

  • Kasper Bergholt

    Fantastisk læsning & video. Jeg husker tydeligt, hvordan jeg tumlede med alt for store tommeltotter med sådan en for mange år siden. Det lykkedes mig aldrig nogensinde at få den neglet… Æv!

Comments are closed.