NEXT 2010 – Kakerlakkerne kommer 1


Se dig over skulderen – den kakerlakkontrollerede robot jagter dig
Vi har alle sammen mareridt om det; At blive jagtet gennem byens gader, eller henover øde marker, af kæmpeinsekter og/eller dræberrobotter. Det er bestemt ingen behagelig drøm. Men drømmen har også en anden side; virkeligheden. Virkeligheden er den, at insekter er den bedste inspiration til kunstig intelligens indenfor de nærmeste år. Samtidig er robotteknologien på et stadie, hvor selv insekter kan styre en robot.

Den canadiske kunstner Garnet Hertz har udviklet en trehjulet robot, der styres af en kakerlak, Roachbot. Kakerlakken danser adræt henover noget, der mest af alt minder om en almindelig bordtennisbold. I virkeligheden er det en modificeret computertrackball. Bolden er forbundet til en række sensorer, der igen styrer nogle motorer. På den måde bevæger robotten sig efter kakerlakkens bevægemønster.

Robotten er udstyret med lyspaneler, som kakerlakken kan se fra sin position. Lyspanelerne er forbundne til sensorer. Når en sensor opdager en forhindring, lyser det tilhørende lyspanel. Da kakerlakker oftest vil bevæge sig mod mørke områder, bruger man således lyset til at styre kakerlakken udenom forhindringer.

Kakerlakker har længe været brugt som inspiration til gående robotter i forskningsverdenen. Deres bevægelser og reaktionsmønstre er relativt lette at efterligne, og en robot baseret på det lille insekt er relativt energieffektivt.

Dybest set er Roachbot en cyborg. En blanding mellem dyr og maskine. Robottens hjerne, der normalt ville have været en mikrocontroller, er udskiftet med en levende organisme – kakerlakken.

Du kan opleve den bizarre skabning på NEXT – Digital i Bruuns Galleri i Århus fra den 30. august til 3. september.

NEXTRoachbot

Cockroach Controlled Mobile Robot (2006) – Garnet Hertz – High Resolution Video Overview from Garnet Hertz on Vimeo.

Kan du li hvad du læser?

One thought on “NEXT 2010 – Kakerlakkerne kommer

Comments are closed.