Spåcomputeren fra Pennsylvania 1


Virkeligheden indhenter Minority Report med forudsigelser om mord
Der kan vel næppe gå en måned her på bloggen, uden at science fiction-mesterværket Minority Report nævnes. Filmen er primært relevant, fordi den bygger på eksperters anskuelser af fremtiden. Dermed præsenterer den os for noget, som vi ikke får i Star Wars eller Terminator; et realistisk syn på fremtiden. Det gælder både det meget omtalte computerinterface, som Tom Cruise bruger i filmen, og nu også evnen til at forudsige forbrydelser.

Glem alt om hårløse børn neddykket i gele. Det hele handler om data. Om at forudsige fremtidige hændelser ud fra tidligere begivenheder og reaktionsmønstre. Statistikker lyver som bekendt aldrig(!?). I hvert fald kan man, med de rette værktøjer, bruge statistikker til meget. Det har prøveløsladelseskomiteen i Pennsylvania også fundet ud af.

Et firdobbelt mord i byen Northhampton, samt det faktum at statistikkerne viser, at tidligere indsatte langt oftere begår ny kriminalitet, end folk der ikke er kriminelle har sat skub i udviklingen af et nyt system. Håbet er, at det nye system kan undgå de fejltagelser, som prøveløsladelseskomiteen tidligere har begået.

Manden bag er professor Richard Berk fra University of Pennsylvania. Ifølge ham kan computersystemet forudsige, om en given indsat vil myrde igen. Omvendt vil systemet også kunne hjælpe folk, der – sandsynligvis – ikke vil begå nye forbrydelser, på fri fod.

Nu må man gerne blive bekymret. Hvis man ellers er til den slags. I såkaldt demokratiske stater sætter man normalt den menneskelige kontrol – og mennesker i det hele taget, forrest. Så hvad sker der, når computere i bedste Skynet-stil beslutter hvad der er bedst for mennesker.

Omvendt bliver det spændende, at se hvordan systemet fungerer, når menneskers irrationelle beslutninger ikke længere skal ødelægge livet for andre… Indtil videre har kriminalforsorgen vist ingen planer om at gå i amerikanernes fodspor.

Morning Call

Kan du li hvad du læser?

One thought on “Spåcomputeren fra Pennsylvania

 • Steen Christensen

  Tjaee, lad os nu se om det kommer frem med et mønster eller ej.

  Min gl. statistik lære sagde 2 gode ting :

  1. Der findes 3 slags løgn : løgn, forbandet løgn og statistik.

  2. Giv mig det resultat du ønsker og jeg skal lave en statistik model der passer til dit ønskede resultat.

  Vi må sandlig håbe det er ærlige mennesker de sætte til at lave systemet.

Comments are closed.