TEMA: NEXT no. 6 – Digital kunst


Interaktiv kunst der ændrer sig ved menneskekontakt

Indtil fredag d. 3. april sætter LabConfidential, et par gange om ugen, fokus på årets NEXT udstilling. Du kan læse mere om NEXT på Innovation Labs hjemmeside.

Kunst er som bekendt mange ting. For år tilbage var kunst noget man betragtede på behørig afstand, men i dag har tingene ændret sig en smule. Fra Guldalder til impressionisme, og videre til vore dages digitale og interaktive kunst. På NEXT no. 6 kan du opleve det imponerende værk Dune 4.0.

Faste LabConfidential læsere har hørt om hollandske Daan Roosegaarde, manden bag Sustainable Dancefloor. Daan medbringer, udover dansegulvet, et ret specielt kunstværk. Et hybridlandskab, der binder natur og teknologi sammen, og som skifter karakter efter din væremåde.

Ideen bag Dune 4.0 er lige så simpel, som den er skør. Ved at bevæge dig rundt i et rum, og tale med de hundredvis af fiberoptiske dunhammere, påvirker du rummet til at interagere med dig. Lyder det langhåret? Bare vent til du ser det i levende live!

Dybest set er der tale om en form for kunstig intelligens. For hardcore nørder ligger skønheden, og den imponerende følelse af liv, i værket nemlig ikke i selve opstillingen. Den ligger derimod under motorhjelmen, som man siger. Inde bag det digitale sumplandskab gemmer der sig nemlig en imponerende omgang software.

Programmet aflæser konstant omgivelserne, så det kan reagere på dets input. Er der monteret en loftsblæser, eller en lydkilde i nærheden er Dune 4.0 i stand til at afgøre hvordan den skal reagere. Altså hvorvidt der er tale om en fast installation, som den skal ignore, eller om det en midlertidig påvirkning som den skal interagere med.

Daan Roosegaarde gæster NEXT no. 6 som taler på konferencen, og her kan man høre meget mere om hans vanvittige technokunst. Han siger selv at hvis hans medarbejdere siger noget er en vanvittig idæ, der ikke kan lade sig gøre, så ved han det skal laves.

Se video efter klippet

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vSSG9gJjP2w[/youtube]

Studio Roosegaarde

Kan du li hvad du læser?