TEMA: NEXT no. 6 – Kitchen Budapest


Ungarsk udviklingslaboratorium, hvor galskaben trives

Indtil fredag d. 3. april sætter LabConfidential, et par gange om ugen, fokus på årets NEXT udstilling. Du kan læse mere om NEXT på Innovation Labs hjemmeside.

Mange firmaer lever af at være kreative på den ene eller anden måde. Men få firmaer lever i så høj grad på kanten af vanvid, som ungarske Kitchen Budapest. Innovationskunstnerne arbejder primært med mobil- og online-kommunikation, og prøver eksempelvis at finde måder at sammensmelte internettet med bymiljøer. Ud af heksekedlen midt i Budapest kommer en masse spændende ting. Nogle af projekterne kommer med på NEXT-udstillingen. LabConfidential klæder dig på til at møde Zoltan Kovacs, og hans gale, men geniale, kolleger i Filmby Ã…rhus.

Nighmo – Home moonlight

Ideel for folk, der har nået en alder hvor natlige toiletbesøg er en selvfølge. Det intelligente natlys indeholder en bevægelsessensor, som får lampen til at lyse ganske blidt når der er bevægelser i rummet. Lyset er ikke skarpere end at man lige kan se omrids af møbler og dørkarme. Derfor vækker det heller ikke andre, der måtte ligge at sove i rummet.

Smoke Viz

Ungarn er ikke i samme grad som mange andre lande i Europa, ramt af ryge-fobi. Det betyder dog ikke at man hos Kitchen Budapest, eller KIBU, er blinde for at der er penge at tjene i antirygerbranchen. De har godt nok konstrueret en enkeltmandsrygeboks, som kan stilles op hvor som helst. Men de lavede den primært for at kunne demonstrere en lille antiryger-gadget i et udstillingsmiljø.

Smoke Viz er dybest set et hostende askebæger. Det lyder selvfølgelig, som noget man har set hos Ærlige Bent de sidste mange år, men KIBU har tilføjet et lille twist. Hovedbestanddelene i Smoke Viz er en røg detektor – sakset fra en helt almindelig røgalarm, og et Tone Tag.

Tone Tag


Tone Tag er en teknologi i sig selv, og et af KIBU’s egne favoritprojekter. Et lille system, med mikrofon og højttaler, der kan optage et lydklip, og afspille det i en endeløs gentagelse. Systemet er lavet så det kan klistres op på vægge, lofter, mure, whatever. Det er selvfølgelig muligt at ligge sine egne lydklip på. Man kan samle lige så mange Tone Tags man har lyst til, og derved lave sin egen interaktive lydinstallation.

Derudover står KIBU bag Prezi, programmet, der får PowerPoint til at ligne en pose med sand. Innovation Labs Troels Andersen har tidligere skrevet om programmet (kræver medlemslogin). Se det hele på NEXT no. 6 d. 3-5. april 2009. Se video med Prezi efter klippet.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eEKEX1Ansbw[/youtube]

Kitchen Budapest

Kan du li hvad du læser?