Udviklere genstarter kunstig intelligens


Efter 50 år med blindgyder begynder MIT forfra

Kunstig intelligens er i dag en robot, der kan afgøre hvorvidt et givent tidspunkt er godt at åbne køkkendøren på. Der er mildest talt langt til den verden af tænkende robotter og hjælpemidler, som vi ellers er blevet lovet igennem mange år. Ikke bare af science fiction forfattere, men også af forskere og udviklere. På MIT tager man konsekvensen af 50 års forfejlet forskning, og visker tavlen ren.

Problemet med de fleste projekter, der involverer AI er, at de sigter mod at løse alle problemer med et system. Sådan har tankegangen været, siden forskningen for alvor tog fart i midten af halvtredserne. Tanken har desværre en stor ulempe. Menneskekroppen fungerer ikke som en enkelt maskine, men som mange, der arbejder tæt sammen for at udføre et hav af forskellige opgaver. Det er lige præcis den tanke, som holdet af mere end tyve udviklere bag Mind Machine Project har taget med sig.

Tilgangen gør op med mange års tanker om, at menneskelig intelligens og opførsel kan kopieres ved hjælp af digital teknologi. Digital hukommelse består af nuller og ettaller, hvorimod eksempelvis hjernen er fyldt med gråzoner. Placeringer, hvor der måske, måske ikke, ligger information til en given opgave.

Der er altså sket en masse i løbet af 50 år med forfejlede forsøg på at skabe en “fornuftig” kunstig intelligens. Det er summen af den viden, udviklerne fra MIT tager med sig ind i projektets femårige periode. En klar idé om hvad man leder efter, og ikke mindst hvad man bestemt ikke leder efter. Når sådan en maskine bliver i stand til at læse, og udvinde ny viden fra en børnebog, ved vi man er på rette vej. Eller den forkerte…

MIT News via PopSci

Kan du li hvad du læser?