Virkelighedens Optimus Prime er lige på trapperne


Transformerende robotter bliver snart hverdag – og vi kan sidde i dem


Som vi efterhånden har fastslået, er de menneskelignende robotter godt på vej ind i vores hverdag. Selvom vi nok kommer til at vente en del år, før de bliver hver mands eje, er der ingen tvivl om, at robotterne er udset til at frigøre os fra dagligdagens trivielle opgaver. Men uanset at man er sat i verden til at udføre skodjobs, behøver det ikke være kedeligt at kigge på.

OmniZero.9 deltog i weekenden i den 16. årlige ROBO-ONE konkurrence i byen Toyoma i Japan. Her udraderede den alle konkurrenter med sin elegance og opfindsomme koncept. OmniZero.9 er nemlig en vaskeægte transformer. Og skønt den ikke har samme størrelse som inspirationskilderne, så viser den vejen for fremtidens fleksible robotter.

Robotten er lidt over en meter høj, vejer cirka 25 kilo, og er udstyret med hjul på skuldre og knæ. Den kan den skyde hoved og brystkasse fra hinanden, så man kan sidde på den, og blive båret rundt. Ikke at det på nogen måde ser behageligt ud (og der er i øvrigt tale om meget små skridt), men som et bevis for konceptets levedygtighed er det ret overbevisende.

Hemmeligheden bag en succesfuld robotinfrastruktur er at have få robotter, der kan udføre mange forskelligartede opgaver. Med andre ord vil robotstøvsugere, -plæneklippere, -vinduesvaskere og lignende, blot blive en fodnote når historien om robotternes indtog i verden skal skrives.

Takeshi Maeda fra firmaet Vstone, har arbejdet på robotten igennem mange år, og OmniZero.9 er, som navnet antyder, den niende udgave af det lille transformerende vidunder. Konkurrencen er i øvrigt henvendt til hobbyrobotbyggere, hvilket forklarer den manglende konkurrence fra giganter som Toyota og Honda.

Video efter klippet

Robot Watch

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uqnxt9vGAmE [/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=susT6qea3m8[/youtube]

Kan du li hvad du læser?