Af hjertet tak fordi du betaler licens


Ny svensk licenskampagne spiller på god frem for dårlig samvittighed

Snyltere, kriminelle, bedragere… Tilsviningerne vil ingen ende tage, når den danske statsradiofoni gør opmærksom på licensen. Man forstår godt de vil have flest mulige med på vognen. Det er jo ikke ligefrem fordi selskabet bugner af overskud. Men er skræmmekampagner og dårlig samvittighed virkelig vejen frem? Det mener vores svenske naboers statsligt støttede public service kanaler ikke.

I en internetkampagne, der glimrer ved et eklatant fravær af skaldede mænd med formanende øjne, og endnu hårdere ord, siger svensk tv og radio, Radiotjänst Sverige, tak til licensbetalerne. Tak fordi de gør det muligt, at producere kvalitetsdrama, samfundsrelevante dokumentarprogrammer, økonomisk uafhængige nyheder, spille musik med små svenske bands, og derved hjælpe dem til succes, og meget andet.

Kampagnen centrerer sig om hjemmesiden Tackfilm.se. Her kan man lave en film, hvor man selv, eller en ven, bliver takket. Filmen skildrer en pressekonference, der tilsyneladende bliver sendt verden over, hvor en helt skal afsløres. Helten er, ifølge den rare dame på tv, nærmest ene mand (m/k), skyld i at verden fungerer.

Helt så drastisk er det heldigvis ikke i virkeligheden. Heltens eneste gerning er naturligvis at vedkommende har betalt sin licens. Den licens, der får mælk og honning til at flyde i de svenske elve. Helten er selvfølgelig dig selv. Og udover en dybfølt tak, får man sit billede sat ind i takkefilmen.

Filmen er et fremragende eksempel på velovervejet markedsføring, der lige så stille vokser af sig selv, ved at folk deler takkefilm med hinanden. Med andre ord: det sagnomspundne, mytiske, virale markedsføring. Endda med et strejf af augmented reality indover. Brugerinddragelsen betyder meget i denne sammenhæng. Filmen er ikke så voldsomt seværdig i sig selv. Men når man selv, eller en man kender, pludselig er omdrejningspunktet så bliver det straks sjovere.

Se hvad LabConfidential har gjort for verden efter klippet

Tackfilm

Tak til Mikkel for tippet!

Kan du li hvad du læser?