Computer genkender sarkasme


Når robotterne overtager verden, bliver det med grovkornet humor
Hvad er sarkasme? Hvad er så forskellen på sarkasme og ironi? Hvis man skulle afgøre, hvad der er sarkasme, ville de fleste nok være nogenlunde enige. Men ville en computer være enig? Det kan det i hvert fald blive. Et israelsk hold af softwareudviklede, har lavet en algoritme, der kan afsløre sarkasme på skrift.

Først indlæste man 66.000 produktanmeldelser fra Amazon, hvorefter tre personer manuelt(!) registrerede sarkastiske sætninger. Derefter kunne man fastslå en række sarkasmemønstre i sætningerne. Det videre forløb bestod af 81 nye sætningskonstruktioner, der blev testet af programmet. I 77 procent af tilfældene var computeren i stand til at skelne mellem “almindeligt” sprog og sarkasme.

I fremtiden vil din computer altså kunne tolke på internettets skrevne ord. Det betyder ikke bare, at du slipper for en række misforståelser, når du kommunikerer skriftligt på eksempelvis Facebook og Twitter. Du vil også kunne sortere bedre i oplysninger på nettet. En egenskab der især kan være nyttig i forbindelse med e-handel eller oplevelser, som koncerter eller film.

Men hvad sker der så, når vi begynder at tale med computeren? Eller måske især når den taler med os. Skal man så til, at finde sig i en decideret flabet computer? Når computeren sidder i køleskabet, bliver man så tvangsindlagt til at høre på, at man spiser for meget hver gang man åbner lågen?

Værst af alt bliver det dog, når robotterne indtager hjemmene for alvor. Forestil dig en Robokok, der syrligt kommenterer, at han har spyttet i maden. Han lyver sikkert, men man kan jo aldrig vide…

Hebrew University via Slashdot

Kan du li hvad du læser?