Digital hjælp til reparationen 1


Software og flotte briller giver et løft til fritidsmekanikeren. Mange kan udføre basale reparationer og vedligeholdelsesarbejde på biler. Men for mekanikere bliver hverdagen stadig mere kompliceret. Biler og motorteknologi udvikler sig hastigt, og det kan være svært at følge med udviklingen. For nogle er problemet større end andre. Mekanikere i forsvaret eksempelvis. Men nu er der hjælp på vej.

Augmented reality har længe været på vej frem, men primært som markedsføringsgimmick, eller som applikationer til mobiltelefoner. Et nyt system fra Colombia University i New York lægger et digitalt lag over virkeligheden, og giver tips til reparationer af kampvogne og lastbiler.

Systemet anvender 3D animationer til, at demonstrere fremgangsmåden, og visualisere de værktøjer, der skal benyttes. Mekanikeren anvender specielle briller, der er koblet op til en computer. Det mundrette navn for teknologien er ARMAR, der står for Augmented Reality for Maintenance and Repair.

Udviklingen er, naturligvis, støttet af det amerikanske forsvar. I tilspidsede situationer vil et system som ARMAR gøre det muligt for personel uden faglig uddannelse, at assistere fagfolkene. For fagfolkene betyder det en væsentlig forøgelse i effektivitet.

Selvom det er henvendt til fagfolk, kunne man sagtens forestille sig, at lignende teknologier vil finde vej ind i hjemmene hos almindelige mennesker. Pludselig mister man de ellers gode undskyldninger for ikke at skifte pakning i vandhanen, eller lappe cyklen.

Flere billeder, og video efter klippet

ARMAR via Übergizmo

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mn-zvymlSvk[/youtube]

Kan du li hvad du læser?

One thought on “Digital hjælp til reparationen

 • Anders T. Laursen

  Udvikling kan tit misbruges. Men med omtanke kan AMAR suppler (ikke erstatte) en læres indlæringsmetoder hos elever på mange uddannelser.
  Industrien kan bruge den ved oplæring af nye medarbejder.
  Den kan hjælpe ved genoptræning af motorik.
  Og om mange år kan den måske billardspilleren i sin træning, for at blive endnu bedre.
  Mulighederne er mange, desværre også uden omtanke.

Comments are closed.