Flyv som ahornbladet – hvis du er meget lille


En ny mikroflyvemaskine er udformet efter naturen

Da Vinci har bestemt ikke levet forgæves. Udover et skælmsk smil på en malet dame og spænding nok til en hel bog, med tilhørende biograffilm, har han givet verden fantastiske opfindelser. Som eksempelvis helikopteren. Den såkaldte Ornitopter, der godt nok aldrig nåede et stadie, hvor den kunne flyve, gav i hvert fald inspiration til nogle af de tidligste helikopterbyggere. Nu er nogen af de seneste også hoppet på vognen.

Verdens første kontrollerbare monokopter. Sådan beskriver udviklerne bag Samara Monocopter, på University of Maryland, deres lille vidunder. Det er en mikroflyvemaskine med kun en vinge. Inspirationen kommer fra ahorntræets frø, der autoroterer, altså drejer om sin egen akse, når det falder.

Der er dog sket en del, siden ornitopteren forlod Da Vincis tegnebræt. Samara monokopteren ligner lidt en amputeret blanding af fly og helikopter. Det gør dog noget ganske særligt for styringen af den. Monokopteren er nemlig særdeles manøvredygtig. Den minder en del om et insekt. Som en vingeskudt guldsmed danser den yderst elegant i luften.

Men hvad kan den dog bruges til? Som de fleste andre fede gadgets, er Samara monokopteren udviklet med fokus på forsvarsindustrien. Udstyret med kamera og/eller mikrofon, kan den bruges til forskellige former for overvågning, hvor man ikke kan komme til med andre enheder.

For den gennemsnitlige borger bliver det nærmeste, man kommer på det lille tekniske vidunder, nok en billig kinesisk efterligning til leg.

Videoer efter klippet

University of Maryland via IEEE Spectrum

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=u23Hqq8QbeE&[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sbuGCgc-JCM&[/youtube]

Kan du li hvad du læser?