Forbrugerelektronik laver strøm til sig selv


Japanske Sony sigter mod et stort rundt nul i miljøbelastning
Klimadebatten har bidt sig eftertrykkeligt fast i alle brancher. Blandt de helt store forbrugere af naturens sparsomme ressourcer, er elektronikindustrien. Flammehæmmende materialer, sjældne mineraler, og højt energiforbrug, er med til at gøre belastningen uholdbar. Verdens måske største producent af forbrugerelektronik, Sony, har nu sat et ambitiøst mål for fremtiden.

Nul. Tallet altså. Nuludledning af CO2, nulbelastning på økosystemer, nulforbrug af sjældne mineraler og grundstoffer. Målet er sat til 2050. Med forbehold naturligvis. Som med piratloven er der mere tale om retningslinjer, end egentlige regler. Det gør nu ikke planen mindre ambitiøs. Under alle omstændigheder skal man som minimum være halvvejs i 2050.

Det første delmål er allerede sat til 2015, og man når hele vejen rundt om virksomhedens miljøbelastning. Der skal spares på alt. Fra affald til transport. 99 procent, eller mere, af Sonys samlede affaldsmængde skal i 2015 genanvendes. Der skal skæres 14 procent af CO2 udledningen fra al transport og logistik, og 5 procent af alle oliebaserede plasticmaterialer skal udskiftes med miljøvenlige alternativer.

Målet er dog langt fra nået med den slags tiltag. Mere end 90 procent af Sonys energiforbrug kommer fra brugen af deres produkter. Derfor arbejder man målrettet på at udvikle nye typer solceller, der kan generere strøm til hele produktlinjen. Hvert enkelt stereoanlæg, hver mobiltelefon og bærbare computer skal have egen alternativ energikilde med sig fra fabrikken. Ideelt set skal elektronikken fungere udenom hjemmets almindelige elnet.

Forhåbentlig er der tale om reelle mål, og faktiske tiltag. Udspillet lyder næsten for godt til at være sandt. Der er dog ingen tvivl om, at store producenter som Sony er nødt til at gå forrest i kampen, når det kommer til at omstille produktionsapparater, der i mange tilfælde baserer sig på hundrede år gamle ideer.

Sony via Tech-On

Kan du li hvad du læser?