Forskere vil lave kunstigt blod


En donor kan fremover give blod til en hel nation


Stamceller vil i løbet af få år hjælpe mange mennesker af med ellers uhelbredelige sygdomme. Det har længe været ambitionen for forskere, læger og interesseorganisationer over hele verden. Nu er en gruppe engelske forskere så tæt på at lave nærmest uendelige mængder donorblod, at det stort kun er jura, der stopper dem.

Det er et samarbejde mellem den nationale skotske blodtransfusionsservice SNBTS), NHS Blood and Transplant, samt verdens største velgørende organisation for forskning i medicin, Wellcome Trust, som skal sikre en stabil blodforsyning i Storbritannien. I første omgang er der tale om et treårigt forskningsprojekt.

Manden i spidsen for SNBTS, Professor Marc Turner, har i adskillige år arbejdet med kvalitetssikring af donorblod. I England er mange tilfælde af Creutzfeldt-Jakob, den menneskelige udgave af kogalskab, et stort problem. En del patienter har fået sygdommen i forbindelse med blodtransfusioner, hvor donorblodet har været inficeret.

Den universelle blodtype O-negativ, der er nødvendig for at kunne bruge blodet i alle patienter findes kun hos cirka 7 procent af befolkningen. Fordelen ved at bruge stamceller er at disse kan formere sig uendeligt. Celler fra et donorfoster kan således forsyne hele Storbritannien med transfusionsblod. Dermed er blodtypen kun et mindre problem.

Udfordringen i at screene alt donorblod for alle sygdomme er utroligt stor. Samtidig er der i mange lande stor mangel på bloddonorer. Derfor er blod lavet af stamceller et naturligt skridt i kampen for donorblod.

Men inden udviklingen når så langt er der et etisk og juridisk slags, der skal slås. Der findes næppe noget mere politisk ukorrekt end at høste ufødte fostres celler. Heller ikke selvom det potentielt redder millioner af mennesker.

Daily Mail

Kan du li hvad du læser?