Hasta la vista, Lab Rats


Levende væv over metalskelet kommer til en T-800 nær dig
Menneskehedens største skræk, en hårdt pumpet robot, der ligner Arnold Schwarzenegger, er kommet et skridt nærmere. I en tid, hvor robotterne bliver stadigt mere livagtige, er det kun et spørgsmål om tid, før de for alvor kommer efter os. Spanske forskere fra universitetet i Granada vil gøre det lettere på robotterne at skjule sig blandt mennesker.

Og dog. Når biologiingeniørerne fra Spanien har udviklet kunstig hud, er det ikke fordi de har kælderen fuld af dræberrobotter, som de vil bruge til at overtage verdensherredømmet. Derimod har man en målsætning om, at kunne bruge huden til medicinske eksperimenter. Den kunstige hud kan således blive en kommende erstatning for laboratorierotter.

Laboratoriehuden er fremstillet af menneskelige hudceller, sammen med proteinet fibrin, der blev udvundet af donorplasma, og sukkerstoffet agarose. Derudover har man brugt en syre, der normalt anvendes i forbindelse med overdrevne blødninger. Man har dyrket den, og efterfølgende transplanteret den til mus, hvor den viste sig levedygtig. Efter tyve dage var sårene efter transplantationen helede, og der var ingen tegn på, at musenes kroppe frastødte den fremmede hud.

Den kunstige hud har ikke bare perspektiver indenfor tests af medicinalpræparater. Brandsårsofre vil formentlig også kunne få gavn af teknologien i fremtiden, ligesom folk med hudsygdomme.

Tilbage er der bare at sige, at hvis du en dag hører ordene “I’m a cybernetic organism; living tissue over metal endoskeleton” fra en laboratoriemus… Så løb!

Granadas Universitet via EurekAlert

Kan du li hvad du læser?