I Tyskland er det mobilen, der tænder lyset


Flere tyske byer har indført sparesystemer på vejbelysningen


I de fleste egne af landet tager vi det for givet, at der er lys på de gader og stier hvor vi færdes. Anderledes er det hos vores nabo mod syd. Her tvinger øgede krav om at spare på energien (og pengene), byerne til at tænke utraditionelt. I mange mindre byer, som eksempelvis den lille by Morgenröthe-Rautenkranz, skal man nu bruge sin mobil til at ringe efter lys, når mørket er faldet på. Ingen kan til gengæld finde ud af, hvem der har opfundet konceptet.

Til at starte med var tanken at lyset bare skulle slukkes. Det mente byens borgere dog var en rigtig skidt idæ, da de frygtede ulykker og overfald. Efterfølgende blev en løsning efterlyst, og den kunne et ellers ubeskrevet firma levere. Firmaet bag løsningen lyder det indlysende navn Dial4Light (ordspillet er til dels tilsigtet).

Før Dial4Light kommercialiserede teknologien, var der faktisk en borger ved navn Heinrich Frühauf i den lille by Döblitz, der installerede en lignede løsning i byen. I Dörentrup mener man til gengæld at det er bysbarnet Dieter Grote, som er ophavsmanden. Ingen kan tilsyneladende blive enige om hvem, der fandt på at ringe til lyset først. Men langt de fleste er efterhånden blevet enige om Dial4Lights system.

I Morgenröthe-Rautenkranz sparer man omkring 4000 euro om året på denne måde. Andre steder er det slet ikke nok. Nogle byer har simpelthen indført betaling på lyset. I byerne Lemgo og Dörentrup koster det udelukkende normaltakst at lave et opkald til lyscentralen. Rahden har derimod et andet syn på sagen, og tager 3,50 euro for 60 minutters lys.

Det er svært at sige noget om hvorvidt lignende systemer kommer til Danmark, men mon ikke der er en kommune eller to, der kunne finde på at indføre modellen. Så er det jo optil borgerne, og de mener lys hører hjemme på kommunal- eller husholdningsbudgettet.

Dial4Light via Treehugger

Kan du li hvad du læser?