Kunstig leder af flokken 2


Utraditionel tilgang til dyrebeskyttelse kan give gode resultater
Her i den virkelige verden, ville de fleste nok vægre sig ved, at lade en robot tage lederskabet over ens liv. Det kan ganske enkelt være svært at stole på, at en maskine træffer de rigtige beslutninger. Omvendt er menneskers beslutninger ofte baseret mere på følelser end på facts. I dyreverdenen er man ikke vant til at være kritisk. Tværtimod hægter de fleste dyr sig på en ubestridt leder. Men hvad sker der, når den leder er væk, eller tager fatale beslutninger?

I fiskenes store verden under vandet sker det, at en fiskeflok af og til svømmer ind i fremmede objekter, de helst skulle have holdt sig fra. Det gælder både fiskenet, turbiner og meget andet. På New York Universitets polytekniske institut har man forsøgt at finde en metode, der lader fiskene færdes frit, uden at komme i karambolage med farlige objekter i vandet. Løsningen er en fisk.

Robotfisk, hvis vi skal være helt korrekte. Udviklingen er stadig på et meget tidligt stadie, men udviklerne håber, at kunne lede fiskeflokke udenom farlige områder ved at introducere en fjernstyret leder af flokken. Samme tilgang forestiller man sig, kan anvendes på fugleflokke. Ideen er simpelthen at efterligne naturens designs, for at påvirke flokke og arter til at udvise en bestemt adfærd.

Metoden kan med fordel anvendes i tilfælde, hvor en dyrefloks sædvanlige habitat er truet af skovhugst eller naturkatastrofer. I stedet for at flytte dyrene med magt, kan en menneskestyret robot lede dem på rette vej. For at teorien skal blive til praksis, kræver det dog, at forskere kan udpege de egenskaber, der gør dyr til ledere hos forskellige arter. Der er altså stadig en del arbejde til biologerne.

NYU POLY via Futurity

Kan du li hvad du læser?

2 thoughts on “Kunstig leder af flokken

 • Odd

  Og så bli’r fiskerne også glade!
  – Først sætter man garnene, så ud med en robotfisk der kan lede hele flokken i nettet.
  Nem og god fangst!
  Og hvis man er heldig er alle fiskene fulgt med lederen, så fangsten er helt optimal,
  og der slet ikke er fisk tilbage!!!

Comments are closed.