Kvantefilm giver skarpere billeder


Fremtidens mobilkamera kan konkurrere med nutidens bedste
Megapixelræset har hærget, lige siden digitalkameraet for alvor slog igennem i starten af årtusindet. Som de fleste dog efterhånden vil vide, afhænger billedkvalitet dog ikke så meget at kameraets teoretiske opløsning, som af størrelsen på dets billedsensor. Det er blandt andet derfor der stadig er stor forskel på billedkvaliteten fra selv de dyreste kameramobiler, til de efterhånden simpleste “peg og skyd” kameraer.

Nu er kvanteprikker, som er en speciel slags halvleder på vej til filmen. Altså den digitale filmrulle, der skal gøre mobilkameraet bedre. Ved hjælp af et ekstra lag på en ellers helt normal fotosensor, har firmaet InVisage Technologies, præsteret at udnytte op til 90 procent af lysindfaldet i sensoren, mod normalt omkring 50 procent.

Normalt ender lyset i en CCD eller CMOS sensor på nederste lag, der består af silicium. Ovenpå siliciumlaget ligger op til tre forskellige lag metal. Effektiviteten opnås ved at lægge en film med kvanteprikker ind mellem sensorens øverste farvefilter, og de efterfølgende lag af metal. Dermed skal lyset ikke rejse så langt og det bliver ikke standset at andre lag i sensoren.

QuantumFilm, som teknologien kaldes, er specielt udviklet til kameraer i mobiltelefoner, der traditionelt er udstyret med væsentlig mindre fotosensorer, end andre kameraer. Det skyldes naturligvis mængden af anden teknologi, der skal presses ind i en mobiltelefon, samtidig med, at størrelsen skal holdes nede.

I større kameraer er problemet med lysindfaldet ikke specielt stort, da sensorerne er væsentlig større. Derfor er der ikke umiddelbart planer om, at lave sensorer med kvanteprikteknologien til større kameraer.

InVisage forventer, at kunne levere til mobiltelefonproducenterne senere på året. Prisen skulle ikke blive højere end traditionelle sensorer. Endnu er der, så vidt vides, ingen producenter, der har besluttet sig for at tage teknologien til sig. Men når de gør, kan man forhåbentlig endelig skrotte sit almindelige digitalkamera.

InVisage Technologies via Übergizmo

Kan du li hvad du læser?