Luftskibe er fremtiden 3


Fremtidens luftovervågning sker I et adstadigt tempo
Det er vist helt fair at postulere, at luftskibet Hindenburg, var med til at give alle luftskibe et dårligt rygte. Siden ulykken i 1937, der kostede 36 mennesker livet, har luftskibe primært været hensat til en skammelig tilværelse som reklamesøjler. De senere år har dog budt på en række kvalificerede bud på moderne luftskibe, og anvendelsen af dem i en erhvervsmæssig kontekst. Nu vil det amerikanske forsvar også være med.

DARPA, der vel bedst kan beskrives nød’s storesøster, når det handler om at lære nøgen kvinde at spinde, har besluttet sig for at investere i et program, der igen vil bringe store skibe i luften. Da det er et DARPA projekt er der naturligvis en militær baggrund for projektet. I dette tilfælde handler det om overvågning.

Ønsket er, at lave fjernstyrede luftskibe, der i princippet skal holdes i luften på ubestemt tid. De skal så hænge over eksempelvis missionsområder, i en højde på knap 20 kilometer. Derfra skal de observere bevægelser på jorden, og på den måde støtte soldater på landjorden. Samtidig er den selvfølgelig i sikker afstand fra de fleste jord til luft missiler.

Som sine berømte forfædre bliver DARPA-luftskibet holdt oppe af en gas, der er lettere end atmosfærisk luft, og derved skaber opdrift. Hindenburg brugte brint til opdrift, men det mest sikre valg er helium, som DARPa derfor også har valgt. Resten af teknikken kan dog ikke sammenlignes med nogen luftskibe, der tidligere har været i drift.

Til fremdrift anvender man motorer drevet af brændselsceller. Energien kommer fra solen. Solenergi anvendes til at spalte vand fra atmosfæren. Brint fra processen anvendes derefter i skibets motor.

Fremgangsmåden gør, at skibet i princippet aldrig bliver nødt til at lande – bortset fra når den skal vedligeholdes. Dens fart bliver angiveligt høj nok til, at skibet kan nå et hvilket som helst punkt over jorden indenfor ti dage. Ingen stress her. Supersonisk flyvning er soooo last year

DARPA via EcoFriend

Kan du li hvad du læser?

3 thoughts on “Luftskibe er fremtiden

 • Thomas Wittenburg

  Jeg mener også at have hørt noget lignende ifm. forsvarsmateriel. Det ville jo give god mening, nu hvor Taliban tvinger de afghanske teleselskaber til at slukke for mobilmaster om natten,at have nogle NATO-kontrollerede mobilmaster hængende over landet. Men jeg ved ikke lige hvor tæt de skal på for at give anstændigt signal, selvom der er frit udsyn mellem mobil og mast…
  Måske nogle af vores andre læsere har et bud??

  //Thomas

 • Kasper bergholt

  Interessant vinkel — særligt ovenpå Moskva-selvmordbomberne, hvor mobilnettet blev slukket prompte for at undgå flere mobiludløste bomber.

  Udsyn — ja. Der må også være en strømudfordring, tænker jeg.

  Men spændende!

Comments are closed.