Myrer beslutter fremtidens militære træk


Computersimuleringer giver kampstyrker ny mobilitet


Hvis man som soldat står på slagmarken, og pludselig får at vide, at generalens myrekoloni har besluttet et angreb på fjenden, kan det godt være man lige skal tænke en ekstra gang før man parerer ordre. Men det er slet ikke sikkert, at den pågældende hærfører har tabt de sidste marmorkugler. Et nyt spansk forskningsprojekt har nemlig kigget nærmere på, hvad militære styrker kan lære af myrer.

Det er Granada Universitet, der står bag det nye projekt. Studierne har baggrund i myrekoloniers bevægelse, og god gammeldags datateori. Ved at benytte oplysninger om myrers bevægelse, og indsætte disse i en modificeret udgave af computerspillet Panzer General, har man kunnet regne sig frem til en række optimale træk på slagsmarken.

Udregningerne er baseret på en såkaldt myrekolonioptimeringsalgoritme. Blandt parametrene er udgangspunkt, mål, mulighed for beskyttelse, og mange andre. Simulatoren viser efter endte beregninger beslutningstagerne den hurtigste vej fra A til B, med færrest mulige risici til følge.

Udover universitet har det spanske forsvarsministerium også været involveret i udviklingen. De udledte strategier fra simuleringerne har dermed en reel mulighed for at blive anvendt i faktiske situationer. Det er angiveligt første gang i nyere tid, at en militær strategi baseres på nye teorier. Normalt er strategien bestemt af den aktuelle situation på slagmarken, og den praksis ændres næppe.

Det nye system er heller ikke udviklet med det formål at afløse hidtidige strategier, men mere som en optimering af disse, og som en effektiv måde at vise forskellige alternativer.

Udover militære formål forestiller man sig også, at man kan optimere eksempelvis de ruter, som en kørende sælger anvender. Og så er spørgsmålet, om ikke man skal frygte det sidste alternativ mest..?

Billedet for oven viser i øvrigt myrers bevægelse.

Universidad de Granada via Eurekalert

Kan du li hvad du læser?