Nu er den digitale stregkode lige om hjørnet


Nanoteknologi gør RFID mindre og billigere
Det er de færreste, der køber deres dagligvarer over nettet. Samtidig kan det være svært at undgå køer i supermarkedet. Forklaringen ligger lige for. Der er ganske simpelt for mange manuelle led i betalingskæden. Først skal man have varer i vognen. Derefter skal varerne op på kassebåndet, køres igennem en stregkodescanner, og til sidste pakkes igen. Det kan gøres nemmere og hurtigere, men indtil nu har det været alt for dyrt.

Der er sagt og skrevet en del om både nanoteknologi og RFID. Men sjældent har det dog været omtalt i samme åndedrag. Fremover kan teknologierne dog komme til at hænge uløseligt sammen. På Rice University i USA og Sunchons nationale universitet i Sydkorea, har man i samarbejde udviklet et RFID tag på nanoskala.

Teknologien ligner den man kender fra almindelige Ink Jet printere. En speciel blæk der er spædet op med kulstofnanorør, printes på papir eller plastic, og skaber derved et RFID tag. Teknikken gør det på sigt muligt, at printe direkte på eksempelvis mælkekartoner og fryseposer. Dermed kan man printe RFID tagget på emballage under produktionen.

Når først alle dagligvarer er udstyret med et RFID tag, er det på tide at vinke farvel til køen i supermarkedet. Ideelt set kan man køre sin indkøbsvogn ud af supermarkedet, og betale uden at skulle have varerne op ad vognen. Når vi så er i gang, kan vi naturligvis endelig begynde, at bruge det internetopkoblede køleskab til at bestille varer hjem.

Kombinationen af nanoteknologi og RFID, og især den nye produktionsmetode, gør pludselig RFID til et reelt alternativ til stregkoden. Prisen kan lande helt nede omkring 5 øre per tag, mod et par kroner for de billigste i dag. Den digitale stregkode skulle altså gerne snart være tilgængelig i en fremtid nær dig.

Rice University via Futurity

Kan du li hvad du læser?