Nu kommer den elektroniske biblioteksbog 3


Ny e-bog kan for alvor bringe bibliotekerne ind i fremtiden


E-bøger som sådan, er ikke den store nyhed. De har været på markedet nogle år efterhånden, og nogle af dem er rigtig gode. Til gengæld er det første gang, nogen sender en e-bog på markedet med navnet Daily Edition. Sony meddelte i går via en af deres hjemmesider, at den nye e-bog er på vej. Og der sker store ting på den front.

Det handler om indhold og adgang til det indhold. Teknikken bag ligner en mindre bærbar computer, men det eneste rigtig interessante på den front er et 3G modem, der gør det muligt altid at være online og få adgang til masser af indhold.

Indhold kommer dog ikke ud af det blå. Derfor har Sony til en start lavet en aftale med New York Public Library omkring levering af e-bøger. Man kan altså, mens man sidder i New Yorks subway, hente en tidsbegrænset udgave af et elektronisk tilgængeligt værk, og straks påbegynde læsningen. Tidsbegrænsning er mellem 14 og 29 dage, afhængig af værkets popularitet. Biblioteket køber et DRM-beskyttet værk med et antal licenser, og kan derfor ikke udlåne på ubegrænset tid, hvilket naturligvis også ville underminere salget af bøger.

Der skulle komme en lang liste af amerikanske biblioteker med på bølgen inden for kort tid. Desværre er der ingen tidsplan for en europæisk lancering. Og spørgsmålet er, om det er rentabelt.

Et andet spørgsmål er, om det her ikke er den gyldne mulighed, som aviserne kan vende en negativ udvikling med. Nu kan avisernes opdateres i realtid, og i modsætning til internettet er folk vant til at betale for indhold til en e-bog.

Man kunne måske endda mene, at det næste træk er bladhusenes. Og spiller de fornuftigt kan en skakmat holdes fra døren i mange år endnu.

Sony via Engadget

Kan du li hvad du læser?

3 thoughts on “Nu kommer den elektroniske biblioteksbog

 • Jesper Holm

  Jeg syntes lige, at jeg vil sende en opdatering på den danske situation til jer.
  Siden marts 2008 har det været muligt at låne ebøger på en række danske biblioteker. Det foregår gennem den tjeneste som hedder Ebib.dk, som er en aflægger af Ebog.dk. Der er i øjeblikket 29 biblioteker tilknyttet, men det vokser hele tiden. Her er det muligt at låne danske ebøger, og det foregår naturligvis med fjernadgang. det kan derfor sagtens lade sig gøre, at tilkoble sin norebook eller laptop med et 3G modem og hente sine bøger. Når SONY vælger at lancere sine PRS readere i Skandinavien, kan disse umiddelbart benyttes til at læse bøger hentet på Ebib.

 • Thomas Wittenburg

  Hej Jesper

  Det er en rigtig fed mulighed man har hos Ebib.
  Det interessante i historien er ikke at man kan låne bøger digitalt, men at man via en e-bog kan gøre det på farten – det er første gang man får muligheden uden netop at have en laptop med sig.

  Og så kunne det i øvrigt være interessant at høre hvad aviserne siger til det. For der er ingen tvivl om, at støtte til formatet fra både bibliotker og aviser vil gøre det interessant for Sony at lancere i Danmark, og resten af Europa.

  //Thomas

 • Wikzo

  Fedt. Har altid drømt om den dag, hvor jeg kun har æn maskine, som dagligt opdaterer sig selv med de nyeste aviser og bøger.

Comments are closed.