Nyt toiletdesign redder liv


Indisk doktor gendesigner toilettet i sundere, mere miljøvenlig udgave

Dødsfald som følge af kolera eller diarre, har ikke fundet sted i Nordeuropa i mange år. Grunden er den generelt høje hygiejnestandard i køkkener og toiletter. En standard, som der desværre er langt til i eksempelvis Indiens landområder. Doktor Bindeshwar Pathak fra sanitetsbevægelsen Sulabh har opfundet et øko-venligt toilet, der kan redde liv.

De færreste danskere ville nok være interesserede i toilettet, men det betyder ikke, at det ikke er smart. Det er opbygget med et tanksystem, der gemmer efterladenskaberne uden lugt eller forurening af jorden. Der ligger det så, indtil det er blevet nedbrudt, og kan anvendes som gødning.

Et skyl i toilettet bruger mellem en og halvanden liter vand. Det handler bestemt også om at spare i områder med stor mangel på rent vand. Samtidig slipper man for at tømme de spande, man ellers normalt bruger, og som er hovedårsagen til smitte og udbredelse af eksempelvis kolera.

Pathak er blevet belønnet med Stockholms Vandpris i år for sit arbejde med toilettet. Toilettet er allerede installeret i mere end 1,2 millioner husholdninger i Indien, og i 7.500 offentlige toiletter.

Alligevel mangler omkring 700 millioner indere stadig adgang til ordentlige faciliteter. Derfor er prissætningen på Sulabh toilettet dynamisk. En fattig familie skal måske betale 10 Euro for et toilet, mens en rig familie kan blive bedt om at betale 1000 Euro. På den måde kører projektet altså rundt, og medvirker til at sikre en rimelig grad af hygiejne, i områder, hvor det ellers har været en by i… ja, Indien.

Sulabh via Dagens Nyheter

Kan du li hvad du læser?