OMG – Det er helt okay at chatstave


Ny undersøgelse viser, at chatsprog ikke påvirker unges stavning


Forkortelser som LOL og OMG flyver rundt blandt teenagere. Primært ansporet af sms og internetchat, har forkortelserne for længst gjort deres indtog. Endda i en sådan grad, at der i nogle tilfælde er tale om et helt andet sprog, når der kommunikeres via såkaldt Instant Messaging.

Mange forældre, samt undervisere, landet over, er bekymrede for, om de unges stavning går fløjten, når chatsproget overtager. En gruppe fra University of Alberta har lavet en undersøgelse, der viser at frygten er ganske ubegrundet. Unge, der anvender meget chatsprog, staver nemlig ofte bedre, end dem der anvender færre forkortelser.

Undersøgelsen bestod af omkring 40 unge, mellem 12 og 17 år, der gemte alle deres IM-beskeder i en uge. Derefter foretog man en standardiseret stavetest, og sammenholdt resultaterne med IM-beskederne.

Resultatet er nok temmelig overraskende for mange. Den generelle holdning til sms-sproget synes nemlig at være, at det er skadeligt. Både for de unges evner udi stavningens svære kunst, såvel som for sproget generelt. Man er simpelthen bange for at det almindelige sprog forsvinder i chatforkortelser.

Det nye studie kommer ikke med nogen konklusioner i forhold til det sidstnævnte problem. Men selvom frygten for en komplet udvanding af sproget kan synes velbegrundet, taler historien sit tydelige sprog.

På samme måde som det amerikanske engelsk har været udsat for enormt pres af forskellige indvandringsbølger, har det danske sprog været udsat for ekstreme påvirkninger fra andre sprog. Så meget, at de finere samfundslag på forskellige tidspunkter udelukkende talte tysk eller fransk indbyrdes. Alligevel eksisterer dansk som et selvstændigt sprog endnu.

Problemer med at tyde teksten? Så STFU og RTFM før du spørger, din N008.

University of Alberta via EurekAlert

Kan du li hvad du læser?