Opvarmning af britiske hjem bliver bæredygtig


Naturgas erstattes med lort
Vi vil gerne på forhånd undskylde overfor sarte sjæle og folk, der læser denne historie lige efter de har spist. Det bliver nemlig et historisk lavpunkt for LabConfidential i dag, når vi giver latrinærsnakken fuld gas (get it?). Det viser sig nemlig, at biogas ikke kun kommer fra køer. I hvert fald ikke i England.

I takt med at Nordsøens olie- og gasreserver svinder ind, og viljen til at forlade sig på fossile energikilder i endnu hundrede år går samme vej, forsøger man i Storbritannien at finde nye kilder. Et mål man helst vil nå, uden at skulle ændre i infrastrukturen. Biogas er på vej ind, og selvom køer og grise som bekendt er fulde af fæces, er det åbenbart ikke godt nok.

Der skal menneskeskabt gødning til. Det mener i hvert fald British Gas, der sammen med Thames Water og Scotia Gas Networks har planlagt at pumpe biometan fra meneskelige fækalier direkte tilbage i gasnetværket. Det sker i Oxfordshire denne sommer.

Ved hjælp af et avanceret rensningsanlæg, skilles rent vand fra slam. Fra det udskilte slam bliver metangassen skilt fra det øvrige affald. Herefter bliver den sendt til et biogasanlæg, hvor den bliver omdannet til “ren” gas, der kan sendes ud på gasnettet. Processen producerer desuden en proper mængde gødning, der kan bruges i landbruget.

Således binder man altså den økologiske sløjfe på det moderne samfunds forbrug af gas. Indtil videre er planen, at 130 husstande skal varmes op af gassen, men potentielt kan det blive meget større. Den engelske regering har som mål, at 15 procent af den gas landet forbruger i 2020 skal komme fra bæredygtige kilder. Og den bæredygtige kilde, er altså folket selv… God weekend!

BBC

Kan du li hvad du læser?