Pas på kildekritikken


Errare humanum est – det er menneskeligt at fejle


Det er ikke kun i skoleopgaver, man kan komme galt af sted med kildekritikken. Medierne kommer også af og til at kløjes i informationer, der er viderebragt. LabConfidential har samlet en række eksempler på ærgerlig kildekritik. Vi er også selv på listen…

Maurice Jarre, fransk komponist (1924 – 2009)

Da komponisten Maurice Jarre døde i marts 2009, var en irsk studerende hurtigt ude. Han tilføjede et fiktivt citat til artiklen om Jarre, som medier verden over efterfølgende gengav. Først da den studerende selv gav sig til kende, og oplyste at citatet var opdigtet, bragte nogle medier en undskyldning, mens andre nøjedes med at rette informationerne uden at angive en nærmere grund.

MSNBC

Æblerød- og TV2Wiki-gate

Skandaler af alle typer, benævnes ofte med et -gate til sidst, som en lille hyldest til alle skandalers moder, nemlig Watergate. Selvom der er langt fra Washington til Æblerød, så er sagen dog ikke uden konsekvenser.
I 2004, under kommunesammenlægninger og rod på Danmarkskortet, fandt to århusianske datalogistuderende (den ene var tidligere LabConfidential-redaktør, Jens Roland) på en fiktiv kommune for at udstille problemerne med Wikipedias troværdighed. Artiklen blev oversat til både engelsk og portugisisk før Politiken i 2006 opdagede “fejlen”.

I samme boldgade som Æblerød ligger Tv2s morgenudsendelse Go’ Morgen Danmark. I et indslag på direkte tv demonstrerede værterne, hvordan de selv havde redigeret Wikipedia med forkerte oplysninger om værterne selv. Det lille stunt, for at vise Wikipedias svagheder, skabte stor røre og opstandelse på internettet. Men sagen viser også, at verdens største leksikons største force også er dets største svaghed. Hvis man ikke kan stole på det brugerinput, man får, så mister mediet sin betydning. Problemet er nemlig ikke så meget de falske oplysninger, som spredningen af disse. I tilfældet Æblerød, er der gået to år, og det skyldes sandsynligvis, at søgningen på den fiktive kommune har været relativt lille. I løbet af de to år, har der dog været rig mulighed for at de falske informationer kunne spredes. Hvis den slags informationer er kommet i rotation på andre hjemmesider, så bliver de overordentligt svære at fjerne igen.

Wikipedia

Når historien lyder for vild til at være sand

En argentinsk tv-station, C5N, der ofte optræder som moralens vogtere over for unge seere, blev i august 2009 ofre for deres egen dårlige kildekritik. En gruppe unge havde sendt tv-stationen et tip om en særligt farligt alkoholisk cocktail, der angiveligt skulle være populær blandt unge i Buenos Aires. Drinken skulle angiveligt bestå af blandt andet petroleum, rom og batterisyre. En læge, som blev bragt ind i programmet, mente, at det var absurd, men det faldt ham dog ikke ind, at det kunne være en and. Han havde endda søgt informationer om en af ingredienserne, SCUMM, på Google. Her havde han fundet ud af, at det ikke var en ingrediens, men en bar.

Lægen, og tv-stationen, kom tæt på sandheden. SCUMM er en bar, og den findes i computerspillet Monkey Island. Det er også kun i Monkey Island-spillet, at cocktailen bliver serveret.

Se videoen efter klippet

LabConfidential fejler også

Her på redaktionen er vi – desværre – heller ikke ufejlbarlige. Trofaste læsere vil måske erindre historien om den japanske brædselscellebil. I historien fremgik det, at japanerne har udviklet en teknologi, der gjorde de muligt at køre på rent vand. Det var desværre ikke tilfældet, og hurtigt måtte redaktøren ile til med undskyldning og forklaring.

Dagens morale: Internettet er ubarmhjertigt, så se jer godt for. God weekend!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dP5bR1o-elg[/youtube]

Kan du li hvad du læser?