Sandsynligheden for hurtige beregninger


Nyt chipdesign springer mellemregningerne over
Den legendariske fortælling A Hitchhikers Guide To The Galaxy, byder på mange eksotiske former for teknologi. En af dem er usandsynlighedsdrevet. Kort fortalt udregner det usandsynligheden for, at man havner et givent sted i universet, og får det så til at ske. Fremgangsmåden repræsenterer en temmelig bagvendt måde, at anskue logiske systemer, som computerchips egentlig er. Men netop den tanke, kan faktisk være med til at øge effektiviteten af nye generationer af computerhukommelse og processorer.

En almindelig computerprocessor arbejder med ettaller og nuller. Det betyder, at alle beregninger foretages på baggrund af en bestemt slags matematik. Ved at anvende sandsynlighedsregning i stedet for boolesk algebra, kan man skære en stor del af beregningerne væk. Der er altså kortere vej fra regnestykket er opstillet, til man får et resultat.

Lyric Semiconductor er firmaet bag den nye chipteknologi. Man er startet helt fra bunden med den nye Probability Processor, sandsynlighedschippen. På den teknologiske side indebærer det, at man udskifter den sædvanlige chip-infrastruktur med nye kredse, som anvender Bayesisk sandsynlighedsregning i stedet for boolesk algebra.

Processoren, der i første omgang skal sætte fart på fremtidens flash-hukommelse, er udviklet med DARPA-midler. Konkrete bud på anvendelser tæller eksempelvis trusselsberegning, og noget så fredeligt som når en netbutik anbefaler prdukter, baseret på dine og andres tidligere køb.

Amazon anvender eksempelvis en temmelig kompleks algoritme til deres anbefalinger. Med den nye processorstruktur, ville denne type algoritme ikke bare kunne forsimples, men også gøres langt mere effektiv.

Vi har endnu til gode, at se de første enheder med sandsynlighedschippen, men umiddelbart kan vi forudse fine anvendelser i mobiltelefoner, som “hvad er sandsynligheden for, at svigermor ringer fra dette hemmelige nummer”, find selv på flere.

Lyric Semiconductor via Technology Review

Kan du li hvad du læser?