Sjette sans implementeres i hjernen


Personlig computer får helt ny betydning


Det er stadig ren sci-fi, når Tom Cruise kaster rundt med virtuelle objekter i fri luft i filmen Minority Report. Forestil dig en verden, hvor enhver flade er din skærm, og tastaturet bliver fremmanet på din hånd. En verden, hvor du med en form for sjette sans, kan hente oplysninger om alt omkring dig – i realtid. Den personlige computer kan i fremtiden blive mere personlig end du havde forestillet dig.

I mange år har pc’en haft en ganske bestemt form og funktion. Et gennemtestet design, hvor man kender alle styrker og begrænsninger. Sådan bliver det dog ikke ved. Gestuskontrol er hastigt på vej frem. Sammen med små projektorer danner det grundlag for et banebrydende projekt fra MIT Media Lab.

Projektet fokuserer på at skabe en form for sjette sans til mennesket. Ved hjælp af kameraer, sensorer, og en lille projektor, har man skabt en bærbar computer, der giver brugeren mulighed for, at interagere med alt i omgivelserne.

Ved hjælp af farvekoder på fingrene reagerer computeren på brugerens bevægelser. Ved eksempelvis at tegne et ur på armen, viser computeren et billede af netop et ur. Kamera og projektor kan bæres i en hat, men perspektiverne er meget større.

Hos MIT forestiller man sig at fremstille en form for hjerneimplantat, der giver brugeren en decideret sjette sans. Et system, der eksempelvis viser en række oplysninger om den person man snakker med. Eller en brugsvejledning.

Pattie Maes fra MIT præsenterede i februar i år Pranav Mistrys projekt på TED, og det er scary stuff. Hvis det kan lade sig gøre, får vi altså augmented reality i yderste potens. En sammensmeltning af den virkelige og digitale verden. Med et strejf af the Matrix. En verden hvor kontaktfladen mellem menneske og computer, rykker helt ind i sindet.

Se videoen efter klippet

TED

Tak til John for tippet


Kan du li hvad du læser?