Skal kamprobotter begrænses, og hvem skal gøre det? 1


Ny kampagne for international traktat mod kamprobotter


Spørger man kritikerne er der ingen tvivl. Robotter ikke bare kan, de ønsker ligefrem at udslette menneskeheden. Nogle mener at vi ligefrem er i overhængende fare, for at blive overløbet af intelligente fjender af stål. Faktisk mener de at truslen nu er så alvorlig, at der skal laves en international konvention for begrænsninger af den automatiserede krigsførelse.

Det er fire internationale forskere, med robotudvikleren Noel Sharkey fra det engelske University of Sheffield i spidsen, der har stiftet Den Internationale Komite for Robotvåbenkontrol (ICRAC), som står bag kampagnen. Udsigten til at robotter kommer til at ændre fremtidens slagmarker fuldstændigt, har fået gruppen til at råbe vagt i gevær. De frygter nemlig at etiske overvejelser helt forsvinder, når maskiner så at sige går i kødet på mennesker.

Som udgangspunkt er der tale om beskedne krav. Militære robotter må ikke operere i rummet, og robotter må ikke være bevæbnede med atomvåben. Især det sidste ville de fleste nok være enige i.

Eksisterende militære robotter kan ikke gå i kamp uden en operatør. Det er altså et menneske, der afgør hvornår der skal trykkes på aftrækkeren. ICRAC frygter at kommende generationer vil miste den menneskelige overvågning, med autonome beslutninger til følge. Når robotterne selv står med beslutningerne er scenariet nemlig klart: Der er ingen gråzoner. Det er enten fjende eller ven. Og hvad hvis den tager fejl?

Selvfølgelig kan man bygge sikre systemer, men elektronik og mekanik har en tendens til at gå i stykker, uanset hvor perfekt det er skruet sammen. Defekter er svære at forudse, og virkningen endnu sværere.

Man kan spørge sig selv, om fire skeptikere er de rette til at beklæde posten, som selvbestaltet robotpoliti. Indtil videre er der dog ikke andre organisationer, der tager truslen lige så alvorligt. Hverken EU eller FN har ingen politik på området.

Og så er der jo lige det faktum, at menneskelige soldater heller ikke altid spiller efter krigens regler. Måske er robotter, med indbygget flair for etik, slet ikke så tossede endda.

New Scientist

Kan du li hvad du læser?

One thought on “Skal kamprobotter begrænses, og hvem skal gøre det?

  • Anders Lund

    “Måske er robotter, med indbygget flair for etik, slet ikke så tossede endda”.

    Nej, det kan du bestemt have ret i 🙂

    Der følger ikke meget etik med når der gribes til våben. Måske på overfladen men ikke under. Man kan så desværre nok forvente at dem som, nu og i fremtiden, udstikker “krigens etik” også er dem der i fremtiden bestemmer hvordan robotterne skal programmes…

Comments are closed.