SMS spreder had i Kenya


Tekstbeskeder sætter gang i stærke følelser i krigshærgede områder


Vi plejer at sige, at internettet og mobiltelefoner er med til at gøre verden mindre, og styrke samarbejde og forståelse mellem mennesker. Desværre er det ikke altid tilfældet. Der er talrige eksempler på, at nettet bruges til at sprede had. I Kenya advarer observatører nu om, at spredningen af had via sms er så problematisk, at man risikerer store konflikter.

Det er blandt andet beskeder om at gøre det af med politiske eller etniske rivaler “som i Rwanda”, der bekymrer. I takt med at brugen af mobiltelefoner eksploderer i Afrika, vokser problemerne. De systemer, der har gjort det lettere at kommunikere og skabe fremgang for os – her i vesten – bruges nemlig ivrigt af forskellige etniske grupper til at sprede budskaber om had.

Kenyas største slumområde, Kibera, er samtidig det område i landet, hvor der er mest trafik på mobilnettet. Under andre omstændigheder kunne det være en glædelig historie. Men spredningen af hadefulde sms’er er nu så stor, at den kenyanske minister for information og kommunikation, Bitange Ndemo, seriøst overvejer at lukke ned for sms i hele, eller dele af landet.

Dermed risikerer man at miste et lille stykke af det puslespil, der kan være med til at udvikle kontinentet. Omvendt kan man ikke se til, mens moderne teknologi ødelægger landet. Siden 2005 har den kenyanske menneskerettighedskommission overvåget al sms-trafik for hadefuldt indhold.

Man kan altså udlede, at teknologi ikke alene kan redde verden. Og så kan man jo spørge sig selv, om verden i så fald overhovedet står til at redde?

The Globe and Mail via Textually

Kan du li hvad du læser?