Sony sagsøgt af blind computerspiller


Ifølge søgsmål lever elektronikgiganten ikke op til amerikansk lovgivning


Hvad gør man, hvis man ikke kan se, og ens store interesse er computerspil? Nogle ville mene, at man så bør spille et af de spil, der er udviklet specielt til blinde og svagtseende. Og det er der mange, der gør. Men der stopper legen tilsyneladende. I hvert fald hvis man gerne vil online. Nu er spørgsmålet så, om en udbyder kan gøres ansvarlig for, at visse grupper ikke kan deltage i udbyderens tjenester.

Vi skriver gerne om hjælpemidler til blinde her på LabConfidential. Vi skriver også gerne om dum lovgivning, der står i vejen for fremtiden. Det er dog sjældent vi “ser” dumme søgsmål fra blindes “synsvinkel”. Og vi gør det nok heller ikke rigtigt i dag. Den næsten blinde gamers, Alexander Stern, søgsmål er nemlig ikke udelukkende fornuftigt.

Ifølge amerikansk lovgivning, er det enhver facilitator af et offentligt tilgængeligt rums pligt, at gøre dette rum tilgængeligt for handicappede. Loven er kendt som “Americans with Disabilities Act”. Så langt så godt. Spørgsmålet er således, indledningsvist, om onlinegaming kan betegnes som et offentligt rum. Til en vis grad kan de fleste nok være enige i, at det er offentligt tilgængeligt, i nogenlunde samme omfang, som en biograf eller en koncert. Men hvor går grænsen mellem fysiske og digitale faciliteter?

Det næste punkt er noget mere speget. Sterns advokat hævder nemlig, at hans klient lider et økonomisk tab, ved ikke at kunne være til stede på online markedspladser, hvor spilobjekter handles for rigtige penge. Spol lige tilbage engang! Økonomisk tab? På et spil han ikke kan spille, og objekter han derfor ikke kan være i besiddelse af? Det svarer vel til, at man skal have erstatning for ikke at kunne køre i bil, til et job man ikke har.

Her i landet er vi heldigvis vant til at grine af stupide amerikanske søgsmål. I dette tilfælde er det bare ikke så simpelt. På den ene side har Alexander Stern fat i noget. Blizzard, der står bag World of Warcraft, tillader eksempelvis tredjepartsapplikationer, som gør det muligt for blinde at spille med. Det burde altså være teknisk muligt, at imødekomme ønskerne. Ønsker, der i øvrigt, forud for søgsmålet, er bragt til Sony både elektronisk og i almindelige breve.

Sony Computer Entertainment udtaler sig af princip ikke om den slags sager. Men man kunne godt forestille sig, at der lige for tiden er en blanding af højlydte grin og røde ører på direktionsgangen. For selvom søgsmålet virker latterligt, så taler de utallige historier om det amerikanske retssystem, deres eget klare sprog…

Gamespot

Kan du li hvad du læser?