Udskift dine øjne med elektronik


Bioniske øjne er seneste skud på stammen af kunstige kropsdele


I meget gamle dage fik piraterne en klo sat på armen, når de mistede deres hånd i en sværdduel (og det gjorde de). Senere har kloen udviklet sig til mere eller mindre anvendelige proteser. I dag er det muligt at hele, eller dele, af kropsfunktionerne tilbage ved hjælp af bionisk elektronik. I dag går 18 mennesker verden over, rundt med et bionisk øje.

Det er patienter med sygdommen retinitis pimentosa, der er blevet tilbudt en ny chance for at se. BBC har fulgt 73-årige Ron fra England, der har fået en del af synet tilbage efter en operation på Moorfields eye hospital i London. Teknologien hedder Argus II, og kommer fra det amerikanske firma Second Sight.

Indgrebet lyder nok mere omfattende end det egentlig er. Elektronikken består af et sæt briller med indbygget kamera og sender. Herudover er der en trådløs batteridrevet mikroprocessor til at bære i bæltet. Det hele er sat sammen med en modtager, der, som det eneste, er indopereret i patiens øje.

Brillernes kamera sender billeder til mikroprocessoren, som behandler dem og, via senderen i brillen, sender dem videre til øjet. Det forløb tager ganske få dele af at sekund, så patienten oplever det som realtidssyn.

Nu kunne man godt forledes til at tro at alt er godt. Men det syn man får via det bioniske øje er ikke perfekt. Der er ikke tale om fuldfarvebilleder af omverdenen, men et groft sort/hvid billede, der gør hjernen i stand til at tolke og genkende figurer og lignende. For Ron fra England betyder det at han, blandt andet er blevet i stand til at sortere mellem hvide, grå og sorte sokker.

For alle os andre betyder det ikke så meget endnu. Man skal dog ikke undervurdere betydningen i at vi nu rent faktisk er i stand til at operere den slags elektronik ind i kroppen. Måske bliver det endda en dag muligt at få øjne i nakken.

Se det bioniske øje i aktion efter klippet.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=696dxY6BYBM[/youtube]

Second Sight via BBC News

Kan du li hvad du læser?