Ulandscomputeren bliver vildere og billigere 1


Untxo-3OLPC XO-3 rykker hovedet af Kindle og iPad… om 2-3 år
Den berømmede 100 dollar laptop, også kendt som One Laptop Per Child, har haft svært ved at komme rigtig ud over stepperne. Ikke desto mindre fortsætter udviklingen af den bærbare computer, der skal demokratisere informationsstrømme og undervisning i den tredje verden. Den næste udgave, XO-3, bliver ifølge OLPC-skaber Nicholas Negroponte et gedigent udstyrsstykke til 75 dollars.

Indtil videre findes tavle-pc’en XO-3 kun på papir og i 3D animationer. Ikke desto mindre fastholder Negroponte, at computeren rent faktisk vil blive som illustrationerne. I så fald bliver der tale om et festfyrværkeri af en linuxmaskine. Specifikationerne er af gode grunde lidt uklare. Dels fordi man stadig bevæger sig på konceptstadiet, og først nu skal i gang med at bygge den første prototype. Dels fordi man satser på at bruge teknologi, der ikke findes i dag.

Computerens største fortrin er dens skærm. Der er tale om en skærm, som tager det bedste fra e-blæk og almindelig LCD og LED skærme, og kombinerer det. Har man brug for bagbelysning og hurtige billeder, som eksempelvis video, kan man få det. Er man ude i solen og har brug for at læse eller skrive i mindre hast, kan man ved et tryk på en knap få skærmen til at skifte egenskaber.

Skærmteknologien kendes allerede i dag. Firmaet Pixel Qi leverer blandt andet en lignende teknologi til Notion Ink, der har lovet at deres tavle-pc, Adam, kommer på markedet i løbet af sommeren.

Et andet og mere interessant teknologisk skridt bliver at lave hele herligheden af plastic. Den første prototype, som OLPC forventer at præsentere på CES 2011, bliver med glasskærm. Man forventer dog, når produktionen skal sættes i gang, at kunne anvende en form for 3D print til fremstillingen. Det skulle gerne gøre hele herligheden mere robust.

Styresystemet bliver i første omgang en version af Googles Android, der primært kendes fra smartphones. Rygterne vil dog vide, at der, i lighed med den første udgave af XO, bliver fremstillet en udgave af Linux specielt til XO-3.

Bagsiden af medaljen er naturligvis, at verden ikke kommer til at se dette vidunder før tidligst 2012, og mere realistisk 2013. I mellemtiden kan man glæde sig til første blik på prototypen ved næste års CES. Selvom det naturligvis kun er en beskeden forsmag på den fremtidige lækkerhed.

OLPC via Fast Company

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ILMzuS2qZfc[/youtube]

Kan du li hvad du læser?

One thought on “Ulandscomputeren bliver vildere og billigere

Comments are closed.