Fra vinylplade til højttalerhus


Hjemmehacking på bekostning af klassikerne

Photo

I virkeligheden er det jo en åndssvag idé. Hvem splitter en fulstændigt fornuftig højttaler ad for at beklæde enhederne med gamle lp’er? Og så endda med visheden om at lydkvaliteten _vil_ blive forringet. Måske endda så højttaleren bliver ubrugelig.
Jeg er tilsyneladende dén idiot. Men jeg har ikke gjort det helt uden grund.

Flytningen
Sagen er den, at min kæreste og jeg flyttede (hjem) fra Samsø til Aarhus i starten af juli måned. Der gik ikke længe før vi forelskede os i et nyt tv, og med den drøm helt frisk i hovedet, undlod jeg behændigt at sætte hele højttalersættet op til mit surroundanlæg. Men allerede inden åbenbarede sig et problem med surroundlyden: fronthøjttaleren var for stor og uformelig til at være i møblet under tv’et. Her kunne man så have valgt at investere i en ny højttaler. Hvis der nogensinde har været en undskyldning for at opgradere, right? I stedet formede sig en ide inde i mit hoved.

Idéen
Ad flere omgange har jeg luret på seje projekter, hvor gamle lp’er indgik som hovedmateriale. Der findes både skøre salatskåle og ultraseje brillestel derude. Tanken om at kunne forme en vinylskive rundt om en højttalerenhed lå lige for. Et kopbor, en stribe sandpapir og to måneder senere kom det endeligt over mig en lørdag eftermiddag. Nu skulle det ske. Boremaskine, bor, sandpapir og et par gamle lp’er (Rock & Roll Music vol 1 med The Beatles og City to City med Gerry Rafferty) blev fundet frem og ovnen tændt på 150 grader.

Photo(1)

Byggeriet
Enhederne fra den gamle Yamaha-fronthøjttaler er 74mm i diameter. Først bores med kopbor et hul samme dimensioner, som herefter slibes og/eller skæres til i kanterne. Herefter placeres enhederne, og der bores fire huller til skruer/møtrikker, der monteres og herefter – for tid og evighed, eller indtil rusten dem adskiller – holder enheden og pladen samlet. Næste punkt er ovnen.

Højttaleren placeres i bunden af ovnen på en kop, og hygger sig i nogle minutter, indtil vinylpladen begynder at blive slap. Højttaleren tages ud af ovnen, og formes til sin ønskede form, inden den bliver kold. Bliver den kold inden du er færdig, kan den uden problemer varmes op igen. Mine højttalere skulle have eftermonteret ledninger. Hvis man ikke har koblet ledninger på fra starten, er det en god idé at tage højde for det, når man former vinylen. Efter montering af ledninger varmede jeg begge enheder op, og strammede formen op.
Vupti – så nemt er det faktisk.

Vinyl i ovnen

Hadet
Der har været en del protester i forbindelse med projektet. Først og fremmest var det besværligt bare at købe et kopbor, da fyren i byggemarkedet nærmest tog det som en personlig fornærmelse, da han hørte at det skulle bruges på gamle vinyler. På både Twitter, Facebook og i den virkelige verden, har der været kritiske røster. Ord som lydsabotage, musikhader, vinylvandal og meget andet, er blevet ytret. Men ærligt talt… Jeg er ikke interesseret i svinedyr hifi. Og jeg er slet ikke interesseret i tussegamle sløje plader. Seriøst, et skrammet Beatles-album hvor de spiller andres sange i nosseløse versioner, og Gerry “Jeg Dør Af Kedsomhed”-Rafferty – en af hans mange hitløse udgivelser – ville alligevel aldrig finde vej til min imaginære pladespiller. Sorry hifi- og vinyl-g33ks, der er ingen fortrydelse her.

Lyden
Som forventet er lyden ikke ligefrem fantastisk. Enhederne i sig selv er ikke dyre hifi-enheder. De er som nævnt taget ud af et rimeligt stadard sæt højttalere, der leverer en acceptabel lyd, som mange hifi-entusiaster nok ville kimse ad. Det er selvsagt ikke blevet bedre. Efter case modding’en har lyden en svag karakteristik af øldåse. Som nævnt forventeligt. Vinylen udgør en hård overflade med flere lag helt op af hinanden, og ingen lyd- eller svingningsdæmpning. Sådan er de i den helt rene form.

Efterbehandling
For at projektet skal kunne blive mere end en visuel succes (jeg synes faktisk de ser rigtigt godt ud), skal vinylen dæmpes, så resonansen forsvinder. Umiddelbart forestiller jeg mig en kombination af silikonemasse, Sugru og pladevat, men jeg er åben for forslag og nye ideer i kommentarfeltet. Hit me!

Kan du li hvad du læser?