IKEA-hacking af pladereolen


WP_20150117_016I slutningen af oktober holdt jeg en temmeligt uformel fødseldagsfest. Det afholdt dog ikke gæsterne fra at komme med en masse skønne gaver. Blandt dem var to rammer fra IKEA, med hver deres LP (Til interesserede kan jeg afsløre, at det var Blow Up Your Video med AC/DC og Bon Jovi’s New Jersey).
Det var svært at finde et godt sted på væggen, og i løbet af den første måned flyttede rammerne lidt rundt i stuen. Indtil det en dag faldt mig ind, at de passede perfekt ind i åbningerne på den IKEA-reol der indeholder min beskedne pladesamling, samt bærer hjemmets tv og stereoanlæg. Rammerne skulle være låger.

Som det er med den slags projekter, tager det lidt tid at finde de rigtige dele. Især når man ikke har et stort velassorteret værksted til rådighed. Heldigvis kan man på nettet finde både pianohængsler og skruer stykvis. Så efter lidt skitsering af ideen i hovedet, blev delene bestilt, og en aften kom en ny version af pladereolen til live.

Ramme og hængsel

Fremgangsmåden var temmeligt simpel. IKEA-reol møder IKEA-ramme med pianohængsel som mellemmand. Jeg startede med at skille reolen ad, og tage de hylder ud, beslagene skulle monteres på.

Skæreafmærkning

Efter en grundig opmåling (mål to gange, skær én, som de kloge siger), var beslagets placering på hylden afgjort.

Første snit

Hylden har en kerne af spånplade, og et tyk lag af pap eller MDF-plade ud mod fineren på ydersiden. Dejligt nemt at skære i.

Skåret helt ned til spånpladen

For at få plads til lågen i reolens åbning, skal beslaget monteres helt inde ved spånpladen.

Bormarkering

Et simpelt trick med et stykke malertape hjælper med at forhindre boret i at komme for langt ned under forboring.

X marks the spot

Gladsax-rammerne er ikke just laserpræcise. På en ramme svingede sidelængderne med fem millimeter. Den længste side bør vende ind mod beslaget, da frigangen ikke just er enorm i reolen. Jeg kan klart anbefale at måle, måle, måle og måle lidt mere. Jeg sprang over og lavede en cirkamåling, baseret på en hurtig direkte afmærkning af hullerne i beslaget. Det blev en smule skævt, ikke noget der kan ses lige umiddelbart, men stadig irriterende.

Bittert at bore en smule forkert

Man kommer i øvrigt også langt ved at ramme rigtigt…

Montering af ramme med M3-møtrikker

Montering herfra er simpelt. Her er anvendt nogle korte – 10mm – M3 bolte og møtrikker.

Møtrik vs spunskrue

På hylden er anvendt 8mm spunskruer.

Montering i reol

Som man kan se på hylden, er fineren skrøbelig, når man skærer i den. Måske et dobbeltlag tape ville have gjort en forskel.

The big picture

Og sådan ser det altså ud, når det hele er samlet.

Vi fejrer med Blues Pills

Jeg kan kun anbefale, at man selv tager sine IKEA-møbler under kærlig behandling, og giver dem en ekstra dimension. De svenske præcisionsmøbler er oplagte til det.

 

 

Kan du li hvad du læser?