Derfor er Facebook internettets konge 2


..og derfor regerer tjenesten de næste fem år


Som noget helt specielt, er dagens historie udelukkende skrevet på en mobiltelefon.  

Second life er kæmpestort. Eller… Idéen bag Second Life er kæmpe stor. I stedet for animerede avatarer og figurer er vi endt op med billeder af os selv, i et lidt mere statisk univers. Det hedder naturligvis Facebook, og er de senere år blevet det foretrukne mødested på nettet. Faktisk er ideen bag Second Life så god, at sociale netværkstjenester i år har overhalet porno, som nettets største tidssluger/søgeord.

Og de har gjort det godt, Facebook. Så godt, at de sandsynligvis vil sidde på markedet de næste tre til fem år. De har nemlig to ting, der for alvor kører for dem. Den første er en gigantisk brugerbase. Alene antallet af brugere er nok til at holde dem på toppen i adskillige år. Den anden væsentlige force er et kraftigt lock-in.

Nummer to hænger kraftigt sammen med nummer et. Antallet af brugere, der skal flytte til en ny service, for at denne bliver noget værd for brugerne, er nemlig gigantisk. Men den mængde information, der ligger på Facebook, i form af billeder og tekst, er alene så stor, at opgaven med at flytte det til en anden platform virker uoverskuelig.

Vil man i givet fald overhovedet være villig til at opgive alt det, man har tilknyttet til sin profil? Brugernes eneste håb for en nogenlunde smertefri migrering, er fortsat åbenhed fra Facebook. Facebook Connect, der tillader adgang til forskellige sites via Facebook login, kan i den sammenhæng vise sig at være Facebook teamets største bedrift. Eksempelvis tilbyder billedtjenesten Polar Rose at importere dine billeder fra Facebook. Og i øvrigt også fra Flickr eller Picasa, hvis det skulle have interesse. Åbenheden går begge veje.

Facebooks anvendelse af tredjepartsapplikationer bærer en stor del af skylden for, at internettets sociale mekka ikke bare holder sig i live, men bliver ved med at ekspandere. Den sidste ting, som er værd at nævne, der holder Facebook i live de næste tre til fem år, er forandring. Man er nemlig ikke bange for at ændre på ting. Hver gang man finder på en ny og smartere måde at gøre tingene, implementerer man den hurtigst muligt.

Det er blandt andet derfor Facebook i dag ligger tæt op ad Twitter i sit udtryk. Og selvom der er ramaskrig, hver gang der sker ændringer på Facebook, er der forsvindende få, der forlader tjenesten. Ikke mindst på grund af de tidligere nævnte omstændigheder.

Facebook har os altså i deres hule hånd. Så selvom deres brugerbetingelser er mildest talt fordækte, kan vi se frem til mellem tre og fem gode år, med Facebook som den foretrukne overspringshandling. Den evige forandring sørger nemlig for, at vi ikke kommer til at kede os på ansigtsbogen.

Kan du li hvad du læser?

2 thoughts on “Derfor er Facebook internettets konge

  • Rasmus Lindgren

    Respekt for at du har tampet hele den tekst ind på din mobilos 🙂 Jeg håber at der som det mindste er en IPhone eller lign. som har et næsten brugbart tastatur…

  • Thomas Wittenburg

    Ja, man kunne håbe. Men det er en god gammeldags java-telefon, Sony Ericsson W995. Så jeg fik en lidt øm tommelfinger ud af anstrengelserne.

    Jeg fik idéen, men var ikke i nærheden af min computer, så for ikke at glemme noget væsentligt begyndte jeg bare at skrive.

Comments are closed.