Er app-boomet virkelig ovre?


For et par uger siden læste jeg historien om app-markedets stagnering.
Hård læsning for en mand, der netop har sat sig i stolen hos et firma, der lever af at skabe og sælge apps til nyhedsmedier over hele verden. Og nok især hård kost for de kunder, som køber vores produkter.

Det sætter naturligvis gang i tankerne. Hvad betyder udviklingen for os som leverandør? For vores kunder? Jeg har dykket lidt i tal og tendenser.

En hurtig analyse af de tilgængelige data fra SensorTower/Nomura Research, fortæller en del interessante ting, når vi kobler det på viden fra andre dele af branchen. Måske er udviklingen slet ikke så overraskende.

Amerikanske Consumer Technology Association forventede i 2014 en gennemsnitslevetid for smartphones på 4,7 år. Tendensen på PC-markedet er også klar. Din computer og mobiltelefon holder længere i dag, end for 15 år siden.

Der er flere grunde til, at vi ser en mindre udskiftning på de forskellige hardwaretyper. En stor del af forklaringen skal findes i ændrede brugsmønstre, og en generel udfladning af den hardwaremæssige innovationskurve. Men alene det faktum, at 85% af danskerne har en smartphone i dag, betyder at mængden af nye eventyrlystne brugere på App Store og Google Play, er historisk lav.

Hardwareinnovationen stagnerer

Omkring år 2000 kom de første mobiltelefoner med farveskærm (Simens var først med S10 i ’98, men den første rigtigt populære af slagsen, SonyEricsson T68, blev lanceret i slutningen af 2001). Kort tid efter fulgte den første med indbygget kamera. Op igennem 00’erne kom flere og flere features til, indtil markedet imploderede i kølvandet på den første iPhone, og introduktionen af apps.

Pludselig var nye features ikke eksklusivt forbundet til et nyt stykke hardware. Nu var telefonen en portal til indhold og funktioner, som primært blev leveret via internettet. Folk downloadede apps i hundredevis. Man skulle både have prutter, nye kamerafiltre, Angry Birds, GPS og vores foretrukne nyhedskilder som apps.

Med den næste smartphone blev brugerne lidt mindre eventyrlystne. Man kendte alle de sjove, men ubrugelige apps og havde fået faste brugsmønstre. I dag er mange smartphones næsten lige så kraftfulde som en gennemsnits-pc. Internettet er overalt, og hvis man ser på fra små løbende designændringer, sker der ikke meget mellem smartphonegenerationer. Udviklingen falder i tempo, og det samme gør udskiftningsfrekvensen.

Derfor er det ikke rigtigt overraskende, at smartphonebrugere downloader færre apps.

Markedet er mættet

Brugerne har i vid udstrækning de apps, de har behov for. Det er som sådan ikke et issue for eksempelvis aviser og medieudbydere med allerede faste abonnenter. Til gengæld kan det være besværligt for nye medier, at opnå bred tilslutning. Lige pt. er det stort set kun apps med kraftig medieeksponering, som Uber og Snapchat, der formår at finde vej til brugernes skærme.

Samtidig bliver udviklingsbyrden i såkaldt native apps mindre, i takt med at indholdslevering via web modnes. Mere foregår direkte i browseren, og mange app-opdateringer foregår i dag server-side, så nye features og bugfixes kan udrulles uden behov for at opdatere appen.

Cross Platform dominerer

Udvalget af devices bliver større og brugere holder sig ikke eksklusivt til økosystemer. Man har måske en iPhone, en Android-tablet og en Windows 10 PC. Dermed stilles der større krav til platformskompatibilitet. Tjenester og services skal i dag kunne bruges gnidningsfrit på tværs af pc, smartphone, tablet.

Mængden af platformafhængige tjenester og apps, gennemsnitsbrugeren berører dagligt, bliver dermed mindre. Og samtidig skruer mange tjenester op for brugervenligheden på deres mobile webservices.

Som app-udviklere tvinges vi til at arbejde i retning af webløsninger og gnidningsfri integration på tværs af platforme. Det betyder, at vi fremover kommer til at lægge større dele af koden server-side. Dels for at spare udviklingstid og sikre stabilitet, men i højere grad for at sikre ensartede oplevelser på tværs af platforme.

Måske kommer det til at betyde et større eller mindre opgør med app-tankegangen, men der er lige nu intet, der tyder på, at native apps er på vej ud. Brugerne er bare blevet mere selektive.

Og ærligt talt: Hvornår har du sidst hentet en app, der ikke kom anbefalet fra betroede kilder, eller som du kendte i forvejen?

Kan du li hvad du læser?